Alla vaccinationer har inte registrerats i de nya covidbevisen. Foto: Johan Nilsson/TT

Tekniska problem med covidbevisen i Region Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen lanserades tjänsten covidbevis som ska kunna användas för att bland annat bevisa att man är vaccinerad när man är ute och reser. Men ett tekniskt fel ledde till att flera covidbevis blev felaktiga.

På den digitala vägen från att vaccinationen förs in i ett journalsystem och sedan vidare till Nationella vaccinationsregistret, NVR, har det blivit fel. Det har lett till att exempelvis vissa vaccindoser saknats i det digitala covidbeviset. Registreringarna finns i regionens journalsystem men har inte följt med till NVR.

– Intresset för covidbeviset har varit stort och jag beklagar att det skett tekniska felaktigheter. Vi har gjort löpande tester av systemet, men tyvärr har det ändå blivit vissa fel när data förts över till Nationella vaccinationsregistret, säger Magnus Thyberg, vaccinsamordnare i Region Stockholm, i ett pressmeddelande.

170 000 registreras om

Felet är identifierat som ett problem med filöverföringen och kommer att åtgärdas under fredagen och under helgen. Liknande fel undersöks nu också i andra regioner, enligt ehälsomyndigheten.

Region Stockholm kommer nu skicka om ungefär 170 000 nya datafiler för de vaccindoser som saknas så att de kan föras in i Nationella vaccinationsregistret, så snart som möjligt.

– Vi vet inte om det är riktigt så många som påverkats, men vill vara säkra på att det blir rätt. Det handlar huvudsakligen om vaccinationer som gjorts under andra halvan av juni, skriver Erik Magni, pressansvarig på regionen.

Man vet inte hur stor andel av de nedladdade covidbevisen som haft felaktigheter eller hur många av dem som registrerats i Stockholm.

Ladda ner ett nytt bevis

Den som fått ut ett korrekt covidbevis behöver inte göra någonting men de som drabbats måste vänta några dagar, helst till måndag, för att sedan göra om proceduren och hämta ut ett nytt, enligt e-hälsomyndigheten.

– Om du saknar en vaccindos i ditt covidbevis, så kan det vara en fördröjning i överföringen av filer mellan regionerna och det Nationella vaccinationsregistret. Pröva att ladda ned beviset igen efter helgen, säger Annemieke Ålenius, avdelningschef på E-hälsomyndigheten.

Här kan man läsa mer om vad man ska göra om doser saknas i covidbeviset.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.