Foto: SVT

Protester i Saltsjö-Boo mot flyktingboenden

Uppdaterad
Publicerad

Boende i Saltsjö-Boo ser hellre att Hells Angels är deras grannar än ensamkommande flyktingbarn. Kritiken mot kommunen har varit massiv då man kan komma att starta boende för ensamkommande flyktingbarn i Saltsjö-Boo.

Nacka kommun vill köpa en villa som skapat en stor debatt i Saltsjö-Boo. I dag används fastigheten som en träfflokal för mc-klubben Hells Angels, men snart kan det komma att förändras eftersom kommunen kan göra om fastigheten till ett boende för ensamkommande flyktingbarn. Detta har väckt starka reaktioner bland invånarna i Saltsjö-Boo och kommunen har fått motta ett flertal kritiska mejl.

”Jag kräver att ni kan garantera att vi (…) ska kunna röra oss fritt, klädda på det sätt vi alltid kunnat utan att bli uttittade eller antastade eller i grövre fall bli våldtagna för att vi inte gömmer oss på det sätt som deras kvinnor tvingas göra.”, skriver en granne i ett mejl.

”Jag kommer inte att våga låta min hustru vara utomhus, i trädgården eller gå hem själv från arbetet. Kommer inte att våga låta våra döttrar komma på besök. Vi blir ju tvungna att flytta till en annan kommun? Förstår ni vad ni gör? Vi bor ju här i Nacka för att det är tryggt?”, skriver en annan.”

”Hells Angels har aldrig skrämt våra barn”

Flera boende i området föredrar Hells Angels som granne: ”Vi har under våra 10 år aldrig känt obehag eller rädsla för nuvarande hyresgästerna Hells Angels, snarare tvärtom. De har aldrig skrämt våra barn eller betett sig illa. Däremot nu, om det enligt rykten skall placeras 18 flyktingbarn, kommer våra barns spontanlek och öppna dörrar vara ett minne blott”, skriver en granne till kommunen.

”Man kan, med all rätt, tycka vad man vill om HA, men vi kan konstatera att vi aldrig, under alla år, någonsin haft problem med deras närvaro. Det är snarare tvärtom, buset har hållit sig borta från området och HA har haft en låg profil och en bra kontakt med grannarna”, skriver en annan granne.

”Bara så ni vet, jag har känt mig hur trygg som helst under dessa år som HA har funnits här i området. Inga inbrott, skadegörelser eller annat problem i området snarare hur tryggt som helst, men den tiden lär ju vara förbi om ni tänker driva igenom denna plan”, skriver en tredje.

SVT Nyheter Stockholm har kontaktat några av dem som skrivit till kommunen, men de vill inte ställa upp på en intervju. Inte heller grannar till fastigheten i Saltsjö-Boo vill medverka, men alla vi möter är kritiska och oroliga för att värdet på deras hus ska sjunka.

Har tidigare haft problem

Det är inte första gången som Nacka kommun stöter på problem när man försöker ordna boende till ensamkommande flyktingbarn. I början av april försökte man att göra Villa Gadelius i Saltsjöbaden till ett boende för ensamkommande. Men efter ett informationsmöte där massiva protester kom fram backade entreprenören som skulle driva boendet. Jan-Eric Jansson (KD), kommunalråd vid Nacka kommun, höll i informationsmötet.

– De har dragit sig ur och då kan inte vi tvinga dem även fast jag kände en djup otillfredsställelse som kommunens representant, vi tror att boende kan finnas i alla kommundelar, säger han.

Kommunen backar inte

Villa Gadelius kommer däremot bli ett boende för nyanlända flyktingfamiljer istället för ett boende för ensamkommande flyktingbarn. Det är dock fortfarande oklart vad som kommer att hända med den fastighet som Hells Angels huserar i, för trots protesterna har kommunen inte dragit sig ur budgivningen.

– Vi har ingen anledning att backa nu. Vi får se ifall vi lyckas köpa huset, och sedan kommer vi att gå vidare i frågan om vad vi ska använda den till. Det är vi inte helt klara med än, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.