Hör arrangören om manifestationen i Botkyrka i februari. Foto: SVT

Protester mot Botkyrka kommun efter avslöjande om sexuella övergrepp på förskola

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagen samlades föräldrar till barn på förskolan där den misstänkta förövaren jobbade. Stämningen var upprörd och föräldrarna krävde att få svar på hur en anställd på förskolan kunnat förgripa sig på barn utan att kommunen agerat.

– Tidigare var detta Tumbas bästa förskola, idag är det en brottsplats, säger Eda Korkmaz som har barn på den aktuella förskolan.

I slutet av januari häktades en man i Botkyrka misstänkt för grovt sexuellt övergrepp samt kränkande fotografering av barn och grovt barnpornografibrott. Senare har även Ekerö kommun gått ut och informerat om att mannen varit anställd i elva år på en förskola i kommunen

Fallet har fått stor medial uppmärksamhet och ett 100-tal personer samlades under fredagen utanför kommunhuset i Botkyrka för att kräva svar på hur mannen kunnat få fortsätta arbete med deras barn trots att flera slagit larm om mannen.

Under fredagen meddelande åklagare att man åter igen öppnar upp fallen från den misstänkta mannens tid i Ekerö.

– Vi undersöker beslag och identifierar bilder som vi misstänker att mannen har tagit själv. Den misstänkta mannen har visat samarbetsvilja i förhör. Vi ser nu skäl att höra honom igen om brottet han misstänks för på Ekerö. För att kunna genomföra dessa förhör krävs att den tidigare förundersökningen återupptas, säger åklagaren Anna Lapinska i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.