Protester mot att psykintensiver stängs

Uppdaterad
Publicerad

Personalen allvarligt oroad över säkerheten för både anställda och andra patienter.

Maria Pixell och Rebecca Stiernspetz jobbar på de psykiatriska intensivvårdsavdelningarna, Piva, som ligger intill Danderyds sjukhus. Dit kommer patienter med svåra psykiska problem.

– Vi är en intensivvårdsavdelning så vi får de mest vårdkrävande patienterna till oss. Folk med bipolär sjukdom som är maniska, psykotiska, våldsamma, aggressiva, eller personer med självskadebeteende, säger sjuksköterskan Rebecca Stiernspetz.

Nu ska de här två avdelningarna läggas ner och patienterna ska vårdas på de vanliga psykiatriavdelningarna.

– Vi har flera kliniker som inte har Pivaenheter och inom psykiatri Nordväst har man tagit beslutet att man vill göra om och öppna upp de två små Pivaenheter som finns inne på två ordinarie vårdavdelningar och integrera Pivaenheterna med vårdavdelningarna. Så inga vårdplatser kommer att försvinna utan lokalytan, sängarna och rummen kommer att finnas kvar, säger Anna Stenseth, samordnande chef för vuxenpsykiatrin vid Stockholms läns sjukvårdsområde, SLSO.

”Fler olyckor kommer att ske”

Men personalen tror att det kan bli stora problem om de här patienterna ska vårdas på de vanliga psykiatriavdelningarna.

– Det är väldigt krävande. Alla patienter här kräver mer personal än patienter på vanliga vårdavdelningar kanske kräver, så fler olyckor kommer att ske, antingen patient mot patient eller mot personal eller så kan de skada sig själva, säger Maria Pixell, mentalskötare.

Ledningen menar att psykiatrivården fungerar utan intensivvårdsavdelningar i andra delar av länet, och då borde den kunna göra det även här.

– Vi har fem kliniker med liknande uppdrag, och tre av dem har inte ett upplägg med Piva. Och den information som jag har säger inte att det har uppstått fler incidenter eller våldsfrågor på de klinikerna, säger Anna Stenseth.

Politiska oppositionen kritisk

Samtliga tre oppositionspartier i landstinget är upprörda över nedläggningen. Och socialdemokraterna menar att politikerna borde ha fått veta om de här planerna tidigare.

– Jag blir väldigt oroad. Det här handlar om svårt sjuka patienter som ibland kan bli våldsamma, och nu tänker man alltså blanda ihop de här patienterna med andra patienter. Det kan vara äldre, deprimerade, olika patientgrupper i största allmänhet, och jag tror att man måste ta personalens larmsignaler på allvar. Det här kan hota patientsäkerheten och hota vårdkvalitén, säger Dag Larsson (S), oppositionslandstingsråd.

– Det här är ett verksamhetsbeslut och inte ett politiskt beslut om hur man utformar vården. Jag kan hålla med om att det hade varit bra om det här beslutet hade rapporterats till politikerna tidigare men vi är måna om att säkerställa att man även fortsättningsvis kommer att ha en bra vård för de här patienterna, som är de svårast sjukaste i psykiatrin. Och vi har all anledning att tro att det kommer att bli bra för dem även fortsättningsvis, säger Rasmus Jonlund, landstingsrådssekreterare hos Birgitta Rydberg (FP), sjukvårdslandstingsråd med ansvar för psykiatrin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.