En gemensam lunch kan betyda mycket för att förhindra psykisk ohälsa för någon som är funktionshindrad.

Funktionsnedsatta drabbas oftare av psykisk ohälsa

Uppdaterad
Publicerad

Psykisk ohälsa har ökat kraftigt i Stockholm sedan tio år tillbaka. Men nu larmar man från handikappföreningarna att människor med funktionsnedsättning är särskilt utsatta, något de tycker glöms bort av landstingen.

Kålsoppan är just uppäten och kakfatet skickas runt bordet när SVT besöker en lunch för HSO:s medlemmar. Det kan tyckas enkelt, men för en funktionshindrad, som har svårt att ta sig ut på egen hand, så kan en lunch tillsammans med andra betyda allt och HSO, organ för handikappföreningarna håller huset öppet för medlemmar.

Anje Uddheden har följt med sin man som har afasi, de brukar komma hit.

– Det är trevligt, fin gemenskap.

Funktionshindrades utsatthet måste lyftas

HSO har reagerat på att landstinget i en ny rapport om folkhälsan i Stockholm inte lyfter fram de funktionshindrades utsatthet.

– Man måste  lyfta upp frågan och vara medveten om den på olika nivåer, både politiskt och inom vården, att det här finns, att den här gruppen finns, det är det man inte får glömma bort, säger Lena Ringstedt, ordförande HSO.

Psykisk ohälsa dubbelt så vanligt bland funktionshindrade

Den nya rapporten från landstinget om folkhälsan i Stockholm viar att ångest och depression i hela Stockholmsbefolkningen har ökat kraftigt  de senaste åren. Men tidigare studier visar att det är dubbelt så vanligt med psykisk ohälsa bland funktionshindrade.

–Man blir socialt isolerad, man har ingen gemenskap, man tar inte initiativ till att ta kontakt varken med vården eller något annat. Man blir sittande hemma, och då blir det gärna kanske att man äter dåligt, att man röker mera, att man kanske utvecklar spelmissbruk, säger Lena Ringstedt.

Uppsökande verksamhet och personliga ombud efterlyses

Lena Ringstedt från HSO efterlyser uppsökande verksamhet från vården, fler personliga ombud som kan hjälpa svaga personer genom vårdbyråkratin och i kontakterna med socialtjänsten.

Du menar att man får psykisk ohälsa för att man har så mycket problem på grund av sin psyksika sjukdom eller fysiska funktionshinder?

– Ja, det kan utveckla det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.