Foto: Anders Wiklund/Janerik Henriksson/TT

Publiksuccé på Stockholms Kulturfestival

Uppdaterad
Publicerad

Stockholms Kulturfestival är nu över. Och enligt arrangörerna lockade festivalen fler besökare än tidigare år.

Veckan har varit fylld med konst i alla dess former och föreställningar har presenterats både på scener, torg och i vatten.

– Det har varit väldigt härlig stämning. Så pass mycket att vi fått mycket besökarreaktioner på just stämningen, det har faktiskt stuckit ut lite, säger Terese Bonnevier, kommunikationsansvarig för Stockholms Kulturfestival och We Are Sthlm.

Enligt henne uppskattar man i nuläget antalet besök till över en miljon, men det är först när alla insamlade publiksiffror har sorterats som de kan lämna en exakt siffra.

Nycirkus tilltalar stor målgrupp

Det höga besöksantalet beror på flera orsaker enligt Bonnevier:

– Vi har arbetat med programläggningen och planerat programmet utifrån scen och målgrupp. Vi har till exempel inte lagt två programpunkter som kan locka samma målgrupp samtidigt.

Årets specialevent var vattenshowen Aquanauts. Under torsdagens show rasade en ställning och flera personer hamnade i vattnet. Ingen skadades allvarligt i händelsen.

Aquanauts hade över 100 000 besökare i publiken under de fem festivaldagarna.

– Nycirkus är en form som tilltalar en väldigt stor målgrupp. Man behöver inte kunna något specifikt språk och man kan ta till sig cirkus på det sätt man själv vill. Det finns till exempel människor som är mer intresserade av hur vi har stängt av strömmen eller hur scenen är riggad, nycirkus är väldigt brett och bra på det sättet.

Festivaldeltagare via digitala plattformar

Ungdomsfestivalen We Are Sthlm höll hus i Kungsträdgården men med hjälp av det nya konceptet Live Digital kunde ungdomar även uppleva festivalen digitalt, via bland annat streamingsajter och trådar på sociala medier. 

– I år har man en publik som inte besökte festivalen men som ändå var med. Det passar inte alla att vara i sociala sammanhang, på det här sättet blir festivalen tillgänglig på en ny nivå och mer inkluderande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.