Bussar står uppradade på Gärdet Foto: SVT/Janne Åkesson

Ett dygn senare – nu är storbranden under kontroll

Uppdaterad
Publicerad

Det tog över ett dygn, men vid 13-tiden på tisdagen var den våldsamma branden på Kungsholmen under kontroll.

Det var vid 10.30-tiden på måndagen som branden startade i SL:s bussgarage i Stadshagen på västra Kungsholmen. Till en början rörde det sig om kraftig rökutveckling, men under eftermiddagen och natten utvecklades branden och blev allt mer omfattande. Först vid 13-tiden på tisdagen hade räddningstjänsten branden under kontroll.

– Branden är under kontroll, nu jobbar vi med glödbränder. Det är heller ingen spridningsrisk längre, säger Fredrik Liljegren, informationsbefäl på Storstockholms brandförsvar.

Branden härjade i en stor garagebyggnad, en bussdepå där SL hade plats för fler än 130 bussar. Strax intill låg en identisk byggnad med en mellanliggande verkstadsdel. Bussdepån innehöll brandfarliga föremål som försvårade släckningsarbetet och länge var spridningsrisken till de andra byggnaderna stor.

– Den ena garagebyggnaden är totalskadad och den låter vi brinna ned, säger Fredrik Liljegren.

Fredrik Liljegren, brandmästare på Storstockholms brandförsvar. Foto: Storstockholms brandförsvar

Eftersläckning till sent i kväll

Brandförsvaret har under dygnet haft mycket personal på plats från olika enheter.

– Vi jobbar med eftersläckning nu och ser om vi kan börja trappa ner, säger Fredrik Liljegren.

Eftersläckningsarbetet beräknas pågå till sena tisdagskvällen. Avspärrningarna kommer vara kvar så länge det behövs av säkerhetsskäl, enligt Storstockholms brandförsvar.

Startade med takarbete

Branden ska enligt uppgifter från räddningstjänsten ha startat i samband med ett takarbete. Polisen har upprättat en anmälan om allmänfarlig vårdslöshet.

Inte bra att andas brandrök

– Det är upp till en själv att bedöma om man känner obehag av brandröken. Om man gör det i sin bostad rekommenderar vi att man stänger fönster och dörrar, säger Fredrik Liljegren.

Innehåller just den här brandröken några särskilt farliga ämnen?

– Ingen brandrök är nyttig. I största möjliga mån ska man undvika den men jag kan inte säga vad just den här brandröken innehåller. Det är en stor byggnad som har brunnit och just nu har väl röken avtagit jämfört med hur det såg ut igår kväll och inatt, säger Fredrik Liljegren.

Förskolor i området har stängt på grund av röken eftersom de tycker obehaget med röken är jobbigt både för barn och vuxna.

Rökpelaren på Kungsholmen syns från flera platser i Stockholm och det luktar rök över stora delar av staden. Foto: SVT

De 136 bussarna från garaget har fått flytta till andra platser runtom i staden, bland annat på Gärdet. Branden har lett till flera inställda avgångar och oregelbunden busstrafik i innerstaden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.