Sjukvårdsledare Göran Öhlund upplever att respekten för utryckningsfordon har minskat. I helgen bötfälldes ett stort antal felparkerade bilar vid Stockholms badplatser. Foto: Erika Walukiewicz/SVT

Räddningstjänstens utmaning: felparkerade bilar

Uppdaterad
Publicerad

Felparkerade bilar som blockerar utryckningsvägar för ambulans och räddningstjänst är ett stort problem vid Stockholms badplatser, enligt sjukvårdsledare Göran Öhlund. I helgen bötfälldes minst ett 70-tal bilar.

Längs med den smala vägen vid Lövstabadet i västra Stockholm står en lång rad bilar parkerade, trots skylten som markerar utryckningsväg och stoppförbud. Sjukvårdsledarna Göran Öhlund och Magnus Gabestad tar sig nätt och jämt förbi med sitt ledningsfordon.

– Kommer det en stor bil från räddningstjänsten här så kommer de inte förbi. Då måste man backa och det tar tid, säger Göran Öhlund som upplever att respekten för utryckningsfordon har minskat de senaste åren.

Marginal på fyra minuter

På lördagen bötfälldes ett 70-tal felparkerade bilar vid Mälarhöjdsbadet. På söndagen var parkeringsvakter på plats vid Lövstabadet och bötfällde bilar som stod parkerade längs en utryckningsväg.

– Det är ett jättestort problem att folk parkerar fel. Vi har en marginal på fyra minuter, efter fyra minuter får man hjärnskador och har det gått tio minuter har man permanenta hjärnskador, säger Göran Öhlund.

I juni i år drunknade en flicka vid Slagstabadet i Botkyrka. Räddningsarbetet försvårades av felparkerade bilar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.