Katarina Luhr (MP) menar att satsningarna på att leda bort vatten från Rålambshovsparken är förebyggande för att slippa stora kostnader längre fram. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Kommande skyfall hotar att dränka Rålambshovsparken

Uppdaterad
Publicerad

De förväntade klimatförändringarna kommer troligtvis att medföra allt häftigare skyfall. Därför har stadshusledningen avsatt en miljard kronor i olika projekt för att staden bättre ska klara de stora vattenmassorna. Nu ska också Rålambshovsparken vattensäkras.

Rålambshovsparken ligger i en sänka mellan omgivande vägar och bebyggelse. Det innebär att kraftigt regn resulterar i att mycket vatten samlas i parken som riskerar att bli en stor vattenpöl.

Av Stockholms stads riskanalys framgår att parken tar emot mycket av omgivningens överflödsvatten, alltså det vatten som dagvattenledningarna inte klarar av att leda bort.

16 miljoner för att säkra parken

Vid kraftigt skyfall rinner alltså det vatten som inte avloppssystemet kan svälja rakt ner i parken som översvämmas. Nu har stadshusledningen avsatt sexton miljoner för att säkra parken mot vattenskador.

– Nu försöker vi leda vattnet på ett kontrollerat sätt genom parken och genom olika reningssteg innan det rinner ut i Riddarfjärden, säger miljöborgarrådet Katarina Luhr (MP).

Hårt slitage

Parken är ett populärt utflyktsmål och används flitigt. Det innebär att den utsätts för hårt slitage som kombinerat med stora vattenflöden kan orsaka erosion.

– Alla har förstått nu att vi kommer att få se ökade regnmängder men hittills har vi varit ganska förskonade i Stockholm, säger Katarina Luhr. Det här är förebyggande åtgärder för att vi inte ska drabbas av stora kostnader längre fram.

Flera åtgärder

Bland åtgärderna som planeras kan nämnas en konstgjord bäckfåra som ska leda bort vatten vid skyfall och intill Lilla Västerbron ska en växtbädd anläggas.

Den blir ett biofilter som fördröjer och renar vattnet. I en sänka skapas en damm med hårdgjord yta. Den är som regel torr, men fylls vid skyfall.

Vid stranden mot Riddarfjärden ändras lutningen så att vattensamlingar undviks. Infiltration vid strandlinjen kommer att rena regnvattnet innan det når Riddarfjärden. Åtgärderna planeras vara genomförda år 2021.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer