Tre män ber i samband med eid al fitr i Järva. Foto: SVT

Ramadan i Sverige – så funkar det

Uppdaterad
Publicerad

Ramadan har precis avslutats i Sverige. Fastan, som pågår i en månad så länge solen står på himlen, är en central del av islam. Den avslutas med eid, en fest som varar i tre dagar. Men hur kan man fasta i ett land där solen inte går ner? SVT reder ut.

Ramadan är en viktig del av islams fem pelare eller riktlinjer, som bär upp islam. De fem pelarna innehåller trosbekännelsen, bönen, allmosan, fastan och vallfärden till Mecka.

Att fasta där solen inte går ner

Under fastan, även kallad ramadan, bör man hålla sig till speciella regler. Man fastar från soluppgång till solnedgång. Men eftersom solen inte går ner i nordligaste Sverige under sommaren så måste Sveriges muslimer förhålla sig till soltimmarna i Stockholm. Är du däremot gravid, ung, eller sjuk finns inget tvång på att du måste fasta.

När fastan väl bryts börjar det så kallade eid al-fitr. Under al-fitr ska de som fastat även betala allmoseskatt till behövande. Al-fitr är en fest som pågår i tre dagar.

Regler under ramadan

1. Du skall inte bruka tobak

2. Du ska inte ha sexuellt umgänge med en annan person.

3. Du ska fasta från soluppgången till solnedgången

4. Du ska be till gud (Allah) på bestämda tider

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.