I dag startar fastemånaden Ramadan. Foto: TT

Ramadan startar – samtidigt slår värmen till

Publicerad

I dag startar fastemånaden Ramadan. För många muslimer innebär högtiden att man avstår från att äta och dricka under dygnets ljusa timmar, något som kan vara lite av en utmaning den här tiden på året när dagarna är långa och vädret blir allt varmare.

Samtidigt med Ramadan rullar sommarvärmen in över Stockholm. Solen går nu upp strax före 04 på morgonen och ner efter 21.30 på kvällen, och i helgen väntas temperaturer på uppemot 27 grader i Stockholm.

Att inte äta eller dricka under de förhållandena kan vara svårt. Men Rachid Amara, styrelsemedlem i Islamiska föreningen, menar att det inte är några problem.

Går att ta igen senare

– Var och en fastar efter bästa förmåga. Kan man fasta så fastar man, men om man mår dåligt av fastan kan man avbryta den och ta igen det vid ett tillfälle när dagen är kortare, säger han, och fortsätter:

– Första dagen brukar man må dåligt eftersom kroppen behöver ställa om sig, men dagen efter ska det kännas bättre. Om det inte gör det så får man fundera.

Viktigt att anpassa sig

Rachid Amara påtalar vikten av att anpassa sig efter Ramadan, men säger samtidigt att det även finns andra riktlinjer att ta hänsyn till, exempelvis i yrkeslivet.

– Man ska leva upp till sina åtaganden. En busschaufför eller pilot måste utföra sina arbeten på ett korrekt sätt, och om fastan kan påverka dem negativt så måste de ta hänsyn till det.

– Det finns undantagsregler om man är på resande fot. Du måste bevara din hälsa. Samma sak gäller om du är pilot och har flera hundra liv att ta ansvar för.

Id al-fitr avslutar fastan

Ramadan pågår fram till den 24 juni och avslutas med högtiden Eid al-fitr/Id al-fitr.

– Då kommer man till moskén och ber tillsammans. Sedan firar man med släkt och vänner.

Fakta: Fastemånaden Ramadan

Ramadan är den nionde månaden i det islamisk månåret och firas som fastemånad.

För många muslimer innebär högtiden att man inte äter eller dricker under dygnets ljusa timmar.

Årets Ramadan pågår den 27 maj till den 24 juni.

Fastan avslutas med högtiden Eid al-fitr/Id al-fitr som varar i tre dagar.

Källa: Nationalencyklopedin, Islamiska förbundet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.