Klockan 10.18 larmades polisen om ett väpnat rån mot en bank i Märsta. Foto: Brottsplats Sthlm

Väpnat rån mot bankkontor i Märsta

Uppdaterad
Publicerad

Nordeas bankkontor i Märsta har blivit utsatt för ett rån under onsdagsförmiddagen.

– Vi har inga uppgifter på att någon person ska ha skadats fysiskt, säger Kjell Lindgren vid polisens ledningscentral.

Polisen har hittat två bilar som misstänks ha använts i samband med rånet.

Larmet om bankrånet kom klockan 10.18.

– Det första larmet var att fyra beväpnade personer rånat en bank i Märsta och försvunnit från platsen i ett fordon, säger Kjell Lindgren, Stockholmspolisens presstalesperson.

Det är oklart om rånarna fått med sig något byte. Det finns inga uppgifter på om några skott avlossats.

– Ingen i personalen har skadats fysiskt, och vi tar nu hand om medarbetarna enligt våra upparbetade rutiner, säger Afrodite Kellberg, presschef på Nordea. Kontoret kommer nu vara stängt tills vidare.

Har rånarna fått med sig något byte?

– Jag kan inte kommentera det. Vi försöker nu tillsammans med polisen skapa en bild av vad som hänt, säger Afrodite Kellberg.

Två misstänkta flyktbilar hittade

Enligt polisen så har man hittat två fordon i närområdet.

– Vi har hittat den första flyktbilen och området runt bilen är nu avspärrat. Nu hoppas vi på att få in några iaktagelse, säger Kjell Lindgren under förmiddagen.

Senare påträffades ytterligare en bil som misstänks ha använts i samband med rånet.

Polisen utreder händelsen som grovt rån.

Polisen vet inte hur gärningspersonerna tog sig vidare efter de lämnat den första flyktbilen. Foto: Brottsplats Sthlm

– Vi pratar nu med bankpersonalen, vittnen och tittar på filmer från övervakningskameror. Det pågår en intensiv insats med helikopter, hundförare, både civila och uniformerade poliser, säger Eva Nilsson polisen presstalesperson. 

Utredning om avledningsmanöver

Strax innan rånet inträffade en skottlossning i närheten av Upplands Väsby centrum. Polisen larmades klockan 10.12 om att en person ska ha skjutit i luften och sedan försvunnit från platsen. Polisen har hittat hylsor och utreder nu om skjutningen kan ha varit en avledningsmanöver inför rånet.

Flera tåg och bussar som passerar platsen har kontrollerats men personen som setts avlossa skott är inte påträffad. Enligt polisen kommer en anmälan att skrivas om grovt vapenbrott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.