Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Rapport om utsatta områden presenteras

Uppdaterad
Publicerad

Polisen presenterar i dag sin nya rapport om utsatta områden i Sverige där antalet ”särskilt utsatta” områden ökar från 15 till 23, vilket bekräftats av rikspolischefen Dan Eliasson på DN Debatt.

Antalet kriminella i de 61 områden som klassas som ”utsatta” uppgår till 5 000 och där finns 200 kriminella nätverk, enligt rikspolischefen.

Innehållet i rapporten blev delvis känt för en vecka sedan och mycket uppmärksammat i medierna, då åtta nya områden klassades som ”särskilt utsatta”. Bland dem fanns Alby och Fittja i Botkyrka kommun.

Behöver resurser

”I 23 av 61 områden är de kriminella strukturerna så påtagliga att det finns en utbredd obenägenhet att delta i rättsprocessen och svårigheter för polisen att fullgöra sitt uppdrag. Under ytan rör sig ett parallellsamhälle med alternativ rättsskipning och med svagt förtroende för samhällets grundläggande institutioner”, skriver de.

Enligt Eliasson och Löfving behöver polisen inte bara mer resurser. De efterlyser också till exempel hårdare straff för vapenbrott, ökad möjlighet till kameraövervakning och möjlighet till hemlig dataavläsning.

Hög kriminalitet

Utsatta områden kännetecknas av hög kriminalitet, hög arbetslöshet, många socialbidragstagare och många invånare med invandrarbakgrund. De som klassas som särskilt utsatta plågas dessutom av parallella samhällsstrukturer och extremism. Där har polisen svårigheter att utföra sitt arbete.

Bland de nya områdena som klassas som särskilt utsatta finns exempelvis Tynnered/Grevegården/Opaltorget i Göteborg, Hässleholm/Hulta i Borås, Karlslund i Landskrona och Gottsunda i Uppsala. Sedan tidigare finns till exempel Rinkeby/Tensta i Stockholm, Ronna/Geneta/Lina i Södertälje, Rosengård i Malmö och Biskopsgården i Göteborg på listan.

Rapporten presenteras klockan 09.30 på en pressträff i Göteborg där rikspolischefen Dan Eliasson deltar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.