En berguv besökte på fredagen Södermalm i Stockholm. Foto: Britt-Marie Seibold/TT

Raritet ugglade på Södermalm

Uppdaterad
Publicerad

Nyheten spreds snabbt bland fågelskådare – en berguv satt väl synlig på Södermalm i Stockholm. Och de hade gott om tid att ta sig till platsen. I minst sju timmar satt Europas största uggla och vilade på en avsats invid fönstren i en fastighet nära Hornstull.

– Jag hörde ett väldigt oväsen från kråkor och andra fåglar, och tittade ut och fick se den, berättar en boende i grannfastigheten med fin utsikt över berguven.

Uven brydde sig inte om de trakasserande kråkfåglarna, utan satt lugnt kvar. Till fotografernas förtret satt den för det mesta med slutna ögonlock och visade inte sina spektakulära orangegula ögon.

Det är andra gången på några dagar som stockholmarna fick chans att se en annars svårsiktad fågel. I onsdags flockades entusiaster vid Karolinska institutet där en berguv, oklart om det är samma, satt väl synlig större delen av dagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.