Det var den 11 april som två unga män hittades döda i en källare i Sätra i sydvästra Stockholm. Foto: TT

Rättegång om dubbelmord tas om efter sjukdom

Uppdaterad
Publicerad

Huvudförhandlingen om dubbelmordet i Stockholmsförorten Sätra våren 2019 ska göras om, rapporterar P3 Nyheter. Detta efter att chefsrådmannen har insjuknat.

– Det här innebär att man måste ta om rättegången, i vilken form kan jag inte svara på. Men det innebär att den rådmannen inte kan avkunna dom, säger Åklagaren Daniel Insulander till SVT Nyheter Stockholm.

Det är två män, 27 respektive 28 år gamla, som står åtalade för dubbelmordet på en 18-årig och en 21-årig man. De två mördade männen hittades ihjälskjutna i ett slutet källarutrymme i närheten av Sätra centrum i april förra året. Domen skulle ha meddelats av Södertörns tingsrätt den 15 januari, men skjuts nu alltså fram.

Morden i Sätra

”Extra jobbigt”

– Det är ju allvarlig brottslighet vi pratar om. Det är allvarliga brott, man är på tårna och man vill att det ska förflyta väl under tiden man har förhandlingen vilket det också gjorde i rätten. Det är en anspänning och därför blir det extra jobbigt att ta om den här typen av mål, säger åklagaren Daniel Insulander till radion.

Planerar för en ny förhandling

Eva-Lena Norgren, lagman på Södertörns tingsrätt, säger att man just nu tittar på hur en ny förhandling kan läggas upp.

– Vi planerar för hur vi ska kunna genomföra det här så snabbt och effektivt och rättssäkert som möjligt, säger hon.

Det låter som ett sårbart system när rättegången hänger på en person?

– Det är klart att det blir ju sårbart när någon blir sjuk på det här sättet. Men det är också en resursfråga att bemanna med två domare. Vi gör det när det är fler rättegångsdagar eller ett mer omfattande mål, men så har det inte varit i just det här målet.

Åklagaren har yrkat att männen ska sitta fortsatt häktade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Morden i Sätra

Mer i ämnet