Rättegången mot ”Taxi-Tony” inledd

Uppdaterad
Publicerad

I dag började rättegången mot en av de största knarkförsäljningsligorna i Stockholm på mycket länge. Enligt åtalet har nio män skött och organiserat handeln, som fick smeknamnet Taxi-Tony.

Tisdagen var den första rättegångsdagen av många. Nio personer åtalas för att i olika roller tillsammans ha sålt kokain i centrala Stockholm. En av bilarna som har levererat knark till kunderna har varit en taxi eller en bil skyltad som en taxi.

Ligan gick därför under namnet Taxi-Tony, och enligt åtalet ska de under första halvåret 2013 ha sålt cirka ett kilo kokain till 181 identifierade kunder i Stockholm. Även kunderna har åtalats eller kommer att åtalas.

Joakim Beland, som under många år var ansvarig för ”Plattangruppen” som motverkade knarkförsäljning och prostitution i centrala Stockholm känner igen affärsmodellen från flera andra gäng.

– Det är ett extremt stort nät, men tillvägagångssättet påminner om vanlig knarkhandel. Det sitter en spindel i nätet, med underleverantörer i flera led. Här har det blivit större, rena åkeriverksamheten, säger Joakim Beland.

Hade kunnat sälja tv-apparater

Det är en omfattande polisutredning som ligger till grund för åtalet. Telefonavlyssning, tillslag mot de nio männens bostäder, samtliga i stockholmsområdet. Fram träder bilden av en städad organisation med kundkontakter, fastställda taxor för olika tider på dygnet, och tillförlitlig leverans, ungefär som vilken firma som helst.

Som säljorganisationen är uppbyggd hade de lika gärna kunnat leverera tv-apparater eller vad som helst, säger närpolisbefälet Joakim Beland.

Beslag värda miljoner

Åklagaren har beslagtagit tillgångar för miljontals kronor, bland annat på männens konton. Taxi-Tony-gänget är satt ur spel, men frågan är vad det har för effekt på handeln med kokain i Stockholm.

– Det här är ett såpass stort nät så det är klart att det märks att de är borta, i alla fall på kort sikt. Naturligtvis kommer det nya som plockar upp trådarna och fyller tomrummet.

– Nu beror det ju på vad det blir för domar, men det är klart att det kan få effekten att en del av de som ingår i ligan inte återkommer, en del är ju vanliga människor som kanske lockades av snabba pengar och det här skrämskottet kanske gör att de håller sig borta, säger Joakim Beland.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Taxi Tony

Mer i ämnet