Stefan möttes av sönderslagna bilrutor när han skulle åka till jobbet. Samma sak drabbade även Marcus Lagergren. Foto: SVT

”Ratten saknades, den var borta”

Publicerad

På Lidingö är bilägarna hårt drabbade av bildelsstölder. Under årets första månader har nästan en bilägare drabbats av stölder varannan dag.
– Bärgaren som hämtade bilen sa att jag var långt ifrån att ensam att bli utsatt den natten, säger Marcus Lagergren.

Det är framför allt navigationssystem, airbags, rattar och strålkastare som stjäls från nyare bilmodeller.

– Vi skulle åka till förskolan på morgonen och upptäckte att det var ett hål i fönstret där bak. Jag trodde först att det var en olycka, men sen såg jag att ratten saknades, den var borta, stulen, säger Stefan som bor på Lidingö.

En bilägare varannan dag

Under årets första månader har i snitt nästan en bilägare drabbats varannan dag på Lidingö.

– Bekanta till mig har också blivit av med inredning, inte bara ratten, säger Stefan.

Det är attraktivt att stjäla rattar från BMW-bilar. Foto: Privat

Det är framför allt BMW-ägare som drabbas. Även Marcus Lagergren mötte samma syn när han skulle till jobbet på morgonen.

– Bärgaren som hämtade bilen sa att jag var långt ifrån ensam att bli utsatt den natten, berättar han.

Brotten svåra att utreda

I både Stefan och Marcus fall så inleddes aldrig någon förundersökning. Enligt polisen var ”det uppenbart att brottet inte gick att utreda”.

– I vissa fall finns ingen att arbeta med, då får man acceptera det. Men vi kan alltid gå tillbaka till en anmälan senare och inleda en förundersökning om förutsättningarna förändras, säger Per Bengtson, kriminalinspektör på gränspolisen.

”Betydligt mer vaksam”

Marcus Lagergren är idag orolig för att det ska ske fler bilstölder i framtiden och han är mer uppmärksam på vad som händer i området.

– När jag ställde tillbaka bilen med den nya ratten var jag lite orolig för att det skulle hända igen omedelbart nästa natt. Jag är betydligt mer vaksam när det gäller min närmiljö än vad jag var förut.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer