Foto: TT-bild/SVT

Råttorna frodas i Hagalund

Uppdaterad
Publicerad

Råttor blir en allt vanligare syn i bostadsområden. Fredrik Brusis film visar en morgon i hans bostadsområde i Hagalund i Solna.
– Jag reagerade på att de var så många, säger han.

De är ett känt fenomen i Hagalund i Solna. Och i och med att närområdet blir allt mer bebyggt upplever Fredrik Brusi att han allt oftare stöter på råttorna.

– Det känns som de blivit mer synliga, säger han.

Det slog honom under en morgonpromenad, flera råttor sprang omkring helt öppet precis utanför huset. Han filmade dem och publicerade på sociala medier.

– Jag reagerade på att de var så många, det är alltså minst sju råttor mitt i ett bostadsområde på 8.000 människor.

”Kallas för Råttalund”

Han upplever att området alltid har haft problem med skadedjur, men att de blivit en allt vanligare syn.

– Hagalund kallas ibland för Råttalund av Solnabor, det är en del av områdets berättelse. Men sedan de inledde arenabygget känns det som om råttorna migrerat till Hagalund, de klarar väl inte av bullret.

Fredrik Brusi upplever att en lösning på problemet är svår att nå i området.

– Vem ska ansvaret falla på? Kommunen uppmanar markägaren att ta tag i problemen men här finns både hyres- och bostadsrätter som i så fall ska göra någonting åt det tillsammans. Det spelar ju ingen roll om en förening lägger ut gift om de andra inte gör det.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Råttor i storstäderna

Mer i ämnet