Gärningsmannen hävdar att han hade yxan med sig ut för att hugga julgran. Området markerat som 1 är där som gärningsmannen letade julgran, område 2 och 3 är stigar och 4 är plats med bord och stolar. Vid pilen skedde mordet. Foto: Polisens förundersökning

Rättspsykiatrisk vård för brutalt yxmord i Tumba

Publicerad

En man har av Södertörns tingsrätt dömts till rättspsykiatrisk vård för att ha mördat sin granne i Tumba med 21 yxhugg i huvudet. Mordet inträffade i början av december förra året och bevittnades av flera personer, bland andra den dödes sambo.

Den dömde har erkänt att det var han som dödade mannen men hävdar att han agerat i självförsvar eftersom offret först huggit honom i ryggen med en kniv.

”Vid en samlad bedömning har tingsrätten kommit fram till att det har funnits alternativa handlingssätt för den dömde redan när det första hugget utdelades med yxan”, säger rådmannen Elin Carbell Brunner enligt ett pressmeddelande.

Den dömde mannen har bedömts lida av en allvarlig psykisk störning både när mordet begicks och vid domstillfället. Straffet bestäms därför till rättspsykiatrisk vård.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer