Bilden har inte med själva händelsen att göra. Foto: TT

Razzia mot svenskt byggbolag som hade utländsk arbetskraft

Uppdaterad
Publicerad

Myndigheter har tagit nio personer utan arbetstillstånd på en byggarbetsplats söder om Stockholm. Tillslaget ska ses i ljuset av att myndigheter försöker komma åt den osunda konkurrensen där bland annat papperslösa jobbar svart.

Arbetsmiljöverket och Gränspolisen har slagit till mot den här byggarbetsplatsen i Huddinge där man bygger drygt 100 lägenheter. Nio personer från Uzbekistan som var här på turistvisum har satts i förvar och kommer att utvisas eftersom de inte hade arbetstillstånd. Bolaget som varit underentreprenör på bygget, riskerar dryga sanktionsavgifter.

– Utifrån arbetsmiljöverkets perspektiv så blev det sex sanktionsavgifter och man hade ingen koll på sina personalliggare. Sen var det oegentligheter med de som jobbade där. Gränspolisen tog med sig nio personer som jobbade där som inte har rätt att vara i landet, säger Mikael Roos, arbetsmiljöinspektör på Arbetsmiljöverket.

”De bor i verkstäder och tvätthallar”

Flera myndigheter, däribland Arbetsmiljöverket, gränspolisen, Länsstyrelsen, Migrationsverket och Ekobrottsmyndigheten har fått ett regeringsuppdrag att komma åt den osunda konkurrensen inom vissa  branscher.

Många papperslösa personer har extremt dåliga arbetsvillkor och på det här sättet hoppas man få bukt med problemet. 

– Vi ser ju att de anställda blir utnyttjade. Vi får signaler om att de bor i verkstäder, tvätthallar och lager, säger Mikael Roos.

Har kringgått gällande lagar

Det är oklart hur stora sanktionsavgifterna mot företaget kommer att bli men enligt Arbetsmiljöverket har underentreprenören kringgått gällande lagar.

– Byggbolaget är ju ett svenskt bolag som tar in utländsk personal och det är här det har brustit. De har ju förmodligen inte rätt anställningsförhållande. Det som står på papperet och det som är verkligheten stämmer inte överens. Ekobrottsmyndigheten och Skattemyndigheten håller på att reda ut hur det ser ut, säger Mikael Roos, arbetsmiljöinspektör på Arbetsmiljöverket.

SVT har sökt företrädare för byggföretaget utan att få tag i dem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.