Orsakerna bakom det pressade läget på Danderyds sjukhus råder det delade meningar om. Foto: TT/Moderaterna

M: Vårdgrannar ska fortsätta avlasta akuten i Danderyd

Uppdaterad
Publicerad

Efter att personalen på akuten på Danderyds sjukhus slagit larm om en kaotisk arbetsmiljö i sommar vill nu landstingsledningen fortsätta skicka patienter till vårdgrannar.

Oppositionen menar att det är landstingsledningens besparingar som orsakat det tuffa läget.

Både personal på akuten på Danderyds sjukhus och skyddsombuden larmar om att arbetsmiljön i sommar har var mycket tuff. Skyddsombuden anser också att patientsäkerheten inte går att garantera.

Akutsjukvårdslandstingsrådet Marie Ljungberg Schött (M) menar att situationen är problematisk.

– Vi har haft en kontakt med landstingets chefsläkare som har löpande kontakt med sjukhuset för att stämma av vilken avlastning som krävs. Bestämda åtgärder nu är att Karolinska i Solna, Ersta sjukhus och Norrtälje sjukhus ska avlasta Danderyds sjukhus, säger Marie Ljungberg Schött (M), akutsjukvårdslandstingsråd.

– Det är uppenbart att det både krävs fler kollegor och åtgärder för att förbättra arbetsmiljön på sjukhuset. Det är bra att sjukhusdirektören i dag haft samtal med facket för att tillsammans hitta lösningar, fortsätter Marie Ljungberg Schött.

S: Besparingar är orsaken

Oppositionslandstingsrådet Erika Ullberg (S) reagerar på arbetssituationen som sjuksköterskorna på akuten på Danderyds sjukhus beskriver.

– Jag tycker det är ovärdigt Sveriges rikaste landsting att vårdpersonalen ska behöva arbeta under de här förhållandena och patienterna vänta så länge som de gör idag.

Enligt Erika Ullberg är det besparingar som är orsaken till arbetsmiljön på akuten på Danderyds sjukhus.

– Landstingsmoderaterna har tvingat Danderyds sjukhus till en besparing på 115 miljoner, då blir det så klart svårt för sjukhuset att ge personalen de arbetsvillkor de förtjänar.

Extraordinärt läge

Men Marie Ljungberg Schött (M) slår ifrån sig kritiken.

Socialdemokraterna far med osanning. Det finns ingen besparing på Danderyds sjukhus, eller något annat sjukhus i länet. Alla sjukhus har fått mer pengar och det beslutet fattade vi dessutom i enighet med Socialdemokraterna.

– Dessutom har Alliansen under året tillfört 340 miljoner extra till akutsjukhusen för att korta köerna.

Styrt om ambulansflödet

Vd:n på Danderyds sjukhus Yvonne Haglund Åkerlind bekräftar att läget är extraordinärt.

Yvonne Haglund Åkerlind, vd på Danderyds sjukhus. Foto: Danderyds sjukhus

– I sommar har vi fått fler svårt sjuka patienter än väntat och dessutom har sommarens värme gett oss fler patienter.

– Sedan tisdags lunch har vi styrt om delar av ambulansflödet till intensivakuten på Karolinska i Solna. I morgon fredag ska vi utvärdera om vi ska fortsätta med detta, säger Yvonne Haglund Åkerlind.

Fram till på tisdag ska sjukhusledningen också uppdatera handlingsplanen för det uppkomna extraordinära läget och dessutom försöker man förbättra personalsituationen.

– Vi ska fortsätta använda vår interna bemanningspool, fortsätta köpa in extern bemanning och så rekryterar vi självklart personal på klassiskt vis, säger Yvonne Haglund Åkerlind, vd på Danderyds sjukhus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.