Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med in i labbet och hör mer om vad de tio miljonerna ska användas till i klippet. Foto: Mikael Wallerstedt/SciLifeLab

Regeringen lägger 10 miljoner på forskningscentrum i Stockholm

Publicerad

Regeringen ska tillsätta 10 miljoner kronor till forskningscentret SciLifeLab, som bland annat arbetar med vaccin och beredskap inför framtida pandemier.

– Coronapandemin är en av anledningarna till att vi skjuter till de här pengarna nu, säger utbildningsministern Mats Persson (L).

Satsningen är en del av regeringens vårändringsbudget som kommer senare i april. SciLifeLab verkar inom modern molekylärbiologi och drivs gemensamt av Karolinska Institutet, Kungliga Tekniska Högskolan, Stockholms Universitet och Uppsala Universitet.

De ökade medlen på 10 miljoner kronor ska bland annat gå till att anställa fler doktorander men också till de stora prisökningarna på forskningsutrustning.

– Politik handlar om att prioritera och det här är så pass viktigt för Stockholm och för Sverige. Andra länder satsar väldigt mycket och då måste vi också satsa för att Stockholm ska vara konkurrenskraftigt, säger Mats Persson (L).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.