Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Det är i Stockholm vi sett den negativa utvecklingen, säger Justitieminister Morgan Johansson (S). Hör honom berätta om att Stockholmspolisen dröjer med ”Sluta skjut ”. Foto: Anders Wiklund/TT

Efter dödsskjutningarna – regeringen kritisk mot Stockholmspolisen

Uppdaterad
Publicerad

Justitieminister Morgan Johansson (S) presenterade idag åtgärder för komma åt den grova brottsligheten.

Bland annat avsätter man pengar för att sprida strategin ”Sluta skjut”, som använts i Malmö, även till Stockholm. Johansson menar att det kan vara en låsning inom Stockholmspolisen som gjort att modellen inte införts tidigare.

-  Det kan ha gått viss prestige i den här frågan, säger han.

Regeringen avsätter 22 miljoner de två kommande åren för att sprida strategin bakom ”Sluta skjut” som använts i Malmö för att minska antalet skjutningar. En strategi där man punktmarkerar de mest kriminellt aktiva.

Enligt Morgan Johansson vill man framför allt komma i gång med modellen i Stockholmsområdet där drygt hälften av landets dödsskjutningar hittills i år skett.

– Jag hoppas eventuella knutar kan lösas upp. Det är viktigt att det kommer igång, säger justitieminister Morgan Johansson (S).

Polisen vill prova i vissa områden

Regionpolischefen i Stockholm, Mats Löfving, svarar på kritiken i ett mejl till SVT:

”Polisen i region Stockholm har ringat in några lokalpolisområden där vi vill prova den här strategin. En förutsättning för att implementera strategin är att andra funktioner i samhället, där kommunen är den viktigaste parten, ställer sig bakom ett införande.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.