”En 18-åring som begår ett rån i framtiden kommer att få dubbelt så högt straff”, säger justitieminister Morgan Johansson om lagförslaget. Foto: Anders Wiklund/TT

Regeringen går vidare med slopad straffrabatt för unga

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen kommer att gå vidare med förslaget om att slopa straffrabatten för unga kriminella. Det säger justitieminister Morgan Johansson på en pressträff där åtgärder mot den grova brottsligheten presenterades. 

Förslaget, som har varit i lagrådet och nu ska tas vidare till riksdagen, innebär att ungdomsreduktionen ska slopas för 18-20-åringar för brott med minimistraff ett års fängelse. Brott som rån, grov misshandel, våldtäkt, grov utpressning, grovt narkotikabrott och grovt vapenbrott kommer att omfattas. 

– En 18-åring som begår ett rån i framtiden kommer att få dubbelt så högt straff med den här lagändringen. Det är en rejäl straffskärpning, säger Morgan Johansson.

450 miljoner avsätts till Kriminalvården i samband med straffskärpningarna.

Dagens pressträff handlade också om att sprida strategin om Sluta skjut samt att utveckla avhopparverksamheten. Förslagen ska ses som uppföljningar till förslagen i budgeten som presenterades i måndags, enligt justitieministern.

SD: Ta bort straffrabatten helt

Sverigedemokraternas rättspolitiske talesperson Adam Marttinen skriver i en kommentar till SVT Nyheter att regeringen i praktiken vill behålla straffrabatter för vuxna individer för samtliga brott upp till ett års fängelse.

”Sverigedemokraterna vill ta bort straffrabatterna helt och dessutom behöver straffrabatter för personer under 18 år kraftigt reduceras, idag döms 17-åringar till fyra års sluten ungdomsvård för mord. Här väljer regeringen att behålla straffrabatterna fullt ut”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.