Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Fler ska vilja lämna det här kriminella livet” – Hör Mikael Damberg (S) om nya budgetförslaget. Visa alla (2)
Visa alla (2)

Regeringens budgetförslag: 2,5 miljarder till brottsbekämpning

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen vill satsa 2,5 miljarder extra för att bekämpa brott nästa år. Det säger inrikesminister Mikael Damberg och justitieminister Morgan Johansson på en pressträff.

De 2,5 miljarder som regeringen vill satsa på rättsväsendet nästa år är utöver de pengar som myndigheterna får i dag. Det handlar bland annat om om straffskärpningar och investeringar i det brottsförebyggande arbetet.

Av tillskottet går 500 miljoner till polisen, varav 400 miljoner för ett ”teknikpaket”, som innefattar fler övervakningskameror, ökad användning av hemliga tvångsmedel, och mer resurser till Nationellt forensiskt centrum.

Extra pengar till Kriminalvården

Utöver en fortsatt satsning på polisen, så föreslås 800 extra miljoner till Kriminalvården nästa år, framförallt för att kunna fortsätta bygga ut antalet häktes- och fängelseplatser.

– Det är stora utbyggnader av Kriminalvården som vi pratar om, säger justitieminister Morgan Johansson.

På grund av nyligen införda och kommande straffskärpningar, till exempel minskad straffrabatt för unga, beräknar Kriminalvården att det kommer att behövas 1 200 fler fängelseplatserna till 2024.

”Fler ska vilja lämna”

Bakgrunden till den satsning som idag presenterades är bland annat den senaste tidens utveckling med en rad skjutningar, berättar inrikesminister Mikael Damberg.

– Allt fler kriminella ledargestalter sitter frihetsberövade och döms till långa fängelsestraff, men vi ser att skjutningarna fortsätter och allt fler yngre blir involverade i gängvåldet, säger Mikael Damberg.

– Fler ska vilja lämna det här kriminella livet, fortsätter han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer