Region istället för landsting ska ge mer makt

Uppdaterad
Publicerad

Landstingsstyrelsen vill bilda en region istället för landsting, det skulle ge mer makt än vad landstinget har idag.

Idag beslutade landstingsstyrelsen att gå vidare med att omvandla landstinget till en region. Det kan låta som bara ett byråkratiskt namnbyte men det är mer än så. En region har mer makt än ett landsting.

Stora delar av länsstyrelsens/landshövdingens makt, uppdrag och ekonomiska resurser överförs på landstinget när det omformas till region, och det betyder ansvar för regionens roll i tillväxt-, infrastruktur-, arbetsmarknads-, högre utbildnings-, landsbygds-/skärgårds-, och miljöpolitiken.

I landstingsstyrelsen är de borgerliga, S, MP och V för en regionbildning och förslaget att skapa en region ska nu ut på remiss till samtliga kommuner i länet för att höra vad kommunerna tycker.

– Det är bra att processen i regionbildningsfrågan nu går vidare med en remiss till länets alla kommuner. Vi kommer att titta noga på vilka synpunkter de framför inför landstingets slutgiltiga ställningstagande, säger landstingsstyrelsens ordförande, finanslandstingsrådet Torbjörn Rosdahl (M).

Synpunkterna ska sedan ingå i underlaget när Stockholms läns landsting under våren tar ställning till att ansöka om regionbildning hos regeringen.

– Vi vill ha en så bred uppslutning som möjligt i en fråga som rör hela länet, därför är det också glädjande att det finns en samsyn mellan partierna i landstingsstyrelsen kring hur processen ska gå till. Jag hoppas att vi också ska nå enighet i de kommande besluten, säger Torbjörn Rosdahl.

Många andra län i Sverige är redan på väg att bilda regioner eller har redan gjort det.

Vad är en region?

En region i de här sammanhangen har samma uppgifter som ett landsting, alltså främst hälso- och sjukvård, kollektivtrafik och kultur, men regionen ansvarar också för regional tillväxt och planering av infrastruktur.

En administrativ region styrs av politiska församlingar och utses genom allmänna val.

Källa: Sveriges kommuner och landsting.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.