Intensivvårdsakuten vid Karolinska sjukhuset i Solna som tar emot en del av länets patienter som konstaterats smittade av coronaviruset. Foto: Anders Wiklund/TT

Region Stockholm aktiverar krislägesavtalet

Uppdaterad
Publicerad

För att säkerställa personalförsörjningen aktiverar Region Stockholm sitt krislägesavtal inom IVA-verksamheten. Det innebär bland annat att personalen som jobbar inom intensiven får kraftigt höjda ersättningar.

Avtalet innebär bland annat att den ordinarie arbetstiden höjs till 48 timmar per vecka och och att vårdpersonalen i sin tur får mer lön. En krisersättning på 120 procent av ordinarie lön betalas ut för varje arbetad timme. Detta innebär sammantaget en ersättning på 220 procent av lönen per timme.

Beslutet om krislägesavtal fattades av Regionstyrelsen i Stockholm på torsdagen och godkändes sedan av Sveriges kommuner och region på fredagen.

– Under ett akut krisläge, där det gäller att säkra personalförsörjningen för att kunna vårda sjuka och rädda liv, behövs en ökad flexibilitet för arbetsgivare och anställda, säger Ulf Olsson, vice ordförande i förhandlingsdelegationen i SKR, i pressmeddelandet.

Krislägesavtalet

  • Avtalet aktiveras av arbetsgivarparterna SKR och Sobona.
  • Krislägesavtalet reglerar medarbetarnas anställningsvillkor och ersättningar vid en krissituation.
  • Månadslön eller timlön utges. Därutöver utges en krisersättning på 120 procent av lönen per timme. Detta innebär sammantaget en ersättning på 220 procent av lönen per timme.
  • Krisersättningen förhöjs till 150 procent av lönen per timme vid uttag av särskild nödfallsövertid.
  • Arbetstidslagen har ersatts av bestämmelser i kollektivavtalet som är specialanpassade utifrån krissituationen.
  • Det ordinarie arbetstidsmåttet är 48 timmar per vecka under en beräkningsperiod om maximalt 4 veckor.
  • En särskild nödfallsövertid kan tas ut utöver den ordinarie arbetstiden.
  • Anpassade regler för dygns- och veckovila.
  • Krislägesavtalet kan aktiveras för arbetsgivarens hela verksamhet eller för viss del av verksamhet.
  • Krislägesavtalet omfattar samtliga 1,2 miljoner medarbetare i kommuner och regioner, bland annat personal inom sjukvård, omsorg, skola, infrastruktur och räddningstjänst.

Källa: SKR

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Stockholm

Mer i ämnet