Stockholmsvårdens största journalsystem har drabbats av en it-störning. Foto: Anna Molander/TT

Tidigare problem med sjukvårdens journalsystem löst

Uppdaterad
Publicerad

Region Stockholms regionala särskilda sjukvårdsledning, RSSL, gick under tisdagen upp i stabsläge efter en omfattande it-störning som berört flera vårdgivare, sjukhus, ambulanser och vårdcentraler. Klockan 20 meddelade Regionen att felet hade avhjälpts och att systemet fungerade igen.

Det var journalsystemet ”TakeCare” som vid 12-tiden på tisdagen hade drabbats av en it-störning. Det gick inte att skriva in nya uppgifter i journalerna och vårdens medarbetare övergick till manuella reservrutiner.

– Problemet just nu är att det här journalsystemet fungerar mycket trögt eller inte alls. Vi kan inte skriva in någonting i journalerna, sa Patrik Söderberg, chefläkare Region Stockholm.

Viss planerad vård ställts in

Detta ska enligt uppgifter till SVT bland annat ha gjort det svårt att skriva ut receptbelagda mediciner till patienter.

– Vanligtvis ska det gå att skriva ut mediciner ändå men det kan gå trögt, man får räkna med längre väntetider i vården just nu, sa Söderberg.

RSSL aktiverade stabsläge för att följa utvecklingen och ha beredskap att genomföra åtgärder och fatta de beslut som behövdes.

På Södersjukhuset har viss planerad vård behövt ställas in till följd av detta, enligt Regionen.

– Viss planerad vård kan behöva skjutas upp. Men har man en bokad tid ska man åka på den, säger Johan Bratt, avdelningschef Patientsäkerhet och beredskap Region Stockholm.

Problemet löst

Vid 20-tiden meddelade Regionen att it-störningen var avhjälpt och att journalsystemet fungerade igen samt att RSSL avslutat stabsläget. Patienter som har bokat besök i vården ska åka dit som vanligt om inte vårdgivaren informerat om något annat, skriver Regionen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.