Hemtjänstpersonalen i länet ska börja testas, något som välkomnas av Erik Slottner (KD), äldreborgarråd i Stockholms stad. Foto: SVT

Regionen börjar testa hemtjänstpersonal

Uppdaterad
Publicerad

Trots att det i dag finns kapacitet att testa ungefär 15 000 personer i veckan i länet för att se om de just nu är smittade i covid-19 så testas bara runt 8-9 000 personer varje vecka.

– En av flaskhalsarna är den logistik som krävs kring testerna, säger Ella Bohlin (KD), vårdutvecklingsregionråd.

Samtidigt ska regionen börja testa hemtjänstpersonal åt kommunerna.

Sveriges mål är att testa 100 000 personer varje vecka för att se om de har en pågående coronainfektion. För Region Stockholms del motsvarar det 23 000 personer.

I dag har regionen en testkapacitet på cirka 15 000 personer per vecka, men antalet som faktiskt testas ligger på 8-9 000 personer.

– Vårdpersonalen som testas ska först få en kallelse från 1177, sedan ska testet tas och när resultatet är klart måste vårdpersonalen få en återkoppling som är säker. Vi måste se till att vi har säkra processer kring testningen, säger Ella Bohlin som en av förklaringarna till varför inte fler testas.

Efterlyser riktlinjer för hur utökat testande ska prioriteras

Fram till nu har fokus varit att testa vårdpersonal och inlagda patienter, men nu ska testandet utökas till personal inom andra samhällsviktiga verksamheter.

– Nu kommer vi hjälpa till att testa kommunernas hemtjänstpersonal och personal inom LSS-boenden, säger Ella Bohlin.

Inför det utökade testandet efterlyser Region Stockholm tydligare riktlinjer från regeringen för vilka grupper som ska prioriteras.

– Vi har en god laboratoriekapacitet och vi har möjlighet att utöka testerna på ganska kort tid men vi tycker att det är viktigt att regeringen är tydlig med vad vårt mandat är och hur ska vi prioritera när vi utökar testningen, säger Ella Bohlin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.