Rehabilitering digitaliseras på Danderyds sjukhus

Publicerad

I dag innovationscertifieras Danderyds sjukhus, vilket betyder att enheten snabbt och effektivt ska ta fram ny teknik inom digitalisering och rehabilitering för vården. SVT Nyheter Stockholm fick en tjuvtitt in i framtidens sjukgymnastik.

Den nya tekniken revolutionerar rehabiliteringen för patienter på Danderyds sjukhus, bland annat genom Virtual Reality som är ett par glasögon med en skärm inuti som får patienten att uppleva en annan värld runtomkring sig när glasögonen bärs. I Danderyds sjukhus virtuella värld ska patienten titta på stjärnor på himlen och försöka flytta dem genom nackrörelser. Den här metoden har syfte att träna upp stabiliseringsmusklerna i nacken.

– Det här är en utveckling i vården, att kunna se nya möjligheter och att ta in den nya tekniken. En ny möjlighet att kunna möta morgondagens patienter, säger Rafaela Voss som är legitimerad sjukgymnast vid Danderyds sjukhus.

Uppfinningsrik personal

Den här nya tekniken är möjlig på grund av att Danderyds sjukhus har innovationscertifierats, det betyder att både vårdpersonal och patienter ska ha möjlighet till att komma med idéer som kan utveckla vården framåt. Virtual Reality-glasögonen är bland annat en idé från Danderyds personal.

– Det betyder jättemycket att bli innovationscertifierade. Jag tror att, som i vår verksamhet där vi har ganska tunga patienter som är svåra att rehabilitera, så ger det en ny aspekt till arbetet. Där man faktiskt får vara med och utveckla och påverka. Det lyfter definitivt patientens roll i vården, säger Marie-Louise Schult, sektionschef och docent vid Rehabiliteringsmedicinska Universitetskliniken vid Danderyds sjukhus.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer