I denna broschyr ska valsedeln från Moderaterna ha funnits. Foto: SVT

Icke-politisk information i Botkyrka innehöll valsedel – reklamutdelare anmäls för valpåverkan

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna i Botkyrka kommun har gjort en polisanmälan om otillbörlig valpåverkan. Bakgrunden är att flera hushåll i kommunen har fått reklam för Moderaterna i ett utskick som skulle innehålla icke-politisk valinformation till kommuninvånarna.

I förra veckan skulle information om hur man röstar i det stundande valet skickas ut till hushållen i Botkyrka. Utskicket var beställt av Botkyrka kommun och skulle skickas ut av Svensk Direktreklam.

Men enligt Botkyrka kommun och Socialdemokraterna i Botkyrka har utskicket, som ska vara icke-politiskt, även innehållit en valsedel från Moderaterna.

Val 2018 – #dinröst

– Det som är allvarligt är att det kan se ut som att de här utskicken hör ihop, säger Botkyrka kommuns kommunikationschef Fredrik Gladh.

Händelsen anmäld

Botkyrka kommun har nu anmält händelsen som otillbörlig valpåverkan till Länsstyrelsen. Dessutom har Socialdemokraterna i kommunen gjort en polisanmälan. 

– Det är väldigt dåligt att nåt sådant här sker, det ska vara lika lätt att rösta på alla partier. Det här kan i värsta fall tolkas som försök till valfusk och det handlar om tron på demokratin i slutändan, säger Johannes Svensson (S), politisk samordnare i Botkyrka.

Vissa hushåll har även fått annan reklam tillsammans med kommunens valinformation, vilket går emot kommunens beställning – att utskicket inte fick gå ut tillsammans med annan reklam.

Oklart hur många berörda

Än så länge verkar det som att det inte är i hela Botkyrka som den politiska reklamen för Moderaterna blandats med i kommunens utskick, utan att det skett i några olika områden i kommunen.

– Vårt förbund har gjort en beställning för ett valsedelsutskick för hela Stockholms län och det är nånting som vi gör varje valår. Det är bara olyckligt att Botkyrka kommun har gjort ett utskick samtidigt. Det är Svensk Direktreklam som får svara och stå för det de har gjort, säger Stina Lundgren (M), oppositionsråd i Botkyrka.

Svensk Direktreklams vd Mats Larsson vill inte ställa upp på någon intervju men säger att man nu håller på att utreda hur många hushåll som kan vara berörda. Hans uppfattning är att det handlar om ett begränsat antal adresser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet