Hör polisinsatschef Krister Olofsson och kriminologprofessorn Felipe Estrada Dörner om orsakerna till färre misshandelsfall. Foto: Jasmine Gestblom och Ann Sehlin/SVT

Rekordfå anmälningar om misshandel i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Inte sedan slutet av 90-talet har det gjorts så få anmälningar om misshandel i Stockholm, räknat per invånare. Det är ett mönster under de senaste åren och hänger inte ihop med pandemin.

– Det stora trendbrottet kom 2017 då vi märkte en klar minskning av misshandelsfall i offentlig miljö, säger Krister Olofsson, polisinsatschef i Stockholms city.

De senaste åren har media pumpat ut spaltmeter av artiklar om det ökande dödliga skjutvåldet och allt fler sprängningar. De brotten är det nästan uteslutande gängkriminella som ligger bakom och det är också de som oftast drabbas av det. Samtidigt visar siffror att de som vårdas på sjukhus på grund av misshandel har sjunkit de senaste fem åren i Stockholms län och allt färre anmäler att de blivit misshandlade.

– Det är viktigt att den här positiva statistiken kommer fram, att vi inte har en entydig negativ utveckling där brottsligheten i Sverige hela tiden blir värre och grövre, säger Felipe Estrada Dörner som är professor i kriminologi vid Stockholms universitet.

Antalet personer som lagts in på sjukhus efter att ha blivit misshandlade har minskat med 40 procent. Foto: SVT Grafik

Flera orsaker till det minskade misshandelsvåldet

Förutom en minskad alkoholkonsumtion ser kriminologer att andra värderingar som jämställdhet får större plats bland yngre män. Det påverkar inställningen på hur man ser på våld.

– Machobeteende är mindre attraktivt och något som människor inte tolererar i samma utsträckning som tidigare, säger Felipe Estrada Dörner.

Antalet anmälda misshandelsfall i Stockholms stad har gått ner sedan 2015. Foto: SVT Grafik

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.