Rekordfå ettor byggs i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Det byggs för få ettor i länet. Antalet nybyggda ettor är nere på historiskt låga nivåer slår Stockholms Handelskammare fast i en rapport. Det här hämmar tillväxten, menar man.

– Förra året i Stockholms län, där vi har ett tillskott på omkring 40 000 människor per år, så färdigställdes bara 661 ettor, säger Maria Rankka, vd för Stockholms Handelskammare.

Den akuta bristen på små lägenheter är ett så stort problem att företagen i länet inte kan rekrytera som man skulle vilja. Tillväxten hämmas.

– De flesta vet att man flyttar inte in i en trea eller fyra det första man gör när man är 20+ och klar med sina studier, utan de allra flesta flyttar in i en liten etta och det är det man vill ha. Då är det klart att det måste finnas ettor att hyra eller köpa. Bristen på små bostäder och de problem vi har på hela bostadsmarknaden i Stockholm, är ett problem. Det hämmar tillväxt, menar Maria Rankka.

Stockholms handelskammmare vill trycka på för att regerigsförslaget om att det ska bli lättare för den som äger bostadsrätt, att hyra ut i andra hand, ska antas av riksdagen nu i slutet av året.

– En kritik mot det förslaget har ju varit att det riskerar driva upp andra handshyrorna så att blir ännu dyrare för studenter, exempelvis, som inte har så mycket pengar?

– Så länge det finns de som är beredda att betala det här så kommer ju några att få nya bostäder, och det är bra.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer