Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad innebär stopp på grund av tekniskt fel och varför tar det så lång tid att fixa? SVT följde med på nattlig tunneltvätt i en av Stockholms tunnlar för att få svar. Foto: Ann Sehlin/SVT

Rekordlånga stopp i Norra länken efter tekniska problem

Uppdaterad
Publicerad

En oplanerad tunnelavstängning skapar långa köer i Stockholmstrafiken. Tekniska problem är den vanligaste orsaken till att Norra länken stängs helt. Under det senaste året har avstängningstiden ökat med drygt 77 procent.

Krångel med det tekniska system i Norra länken har orsakat tusentals larm som gör att tunneln tvingas stänga. I september hade Norra länken två oplanerade längre stopp som resulterade i långa köer.

Stängda minuter ökat

Antalet minuter när Norra länken haft större och längre avstängningar har ökat rekordmycket, det visar Trafikverkets siffror. Under 2022 hölls hela tunneln stängd 310 minuter. I år bara fram till oktober, var siffran 551 minuter.

– Det är inte fler stängningar, utan det har tagit längre tid att fixa felen, säger Jonas Holst, chef för infrasystem vid Trafikverket.

I videon högst upp hör du vad som orsakar larmen som gör att tunnlarna tvingas stänga.

Risken för fel ska minimeras

Men nu avstängningstiden kortas. Under den senaste månaden har Trafikverket arbetat med att minimera risken för att tekniken krånglar.

– Vi har infört flera nya rutiner för att identifiera felen snabbare men systemet kommer alltid att hitta på nya överraskningar, säger Jonas Holst.

Delar av Södra länken stängda i 100 timmar

Även om Norra länken har haft problem så är Södra länken den tunneln som oftast tvingats stänga delar av tunneln. Förra årets hölls delar av och hela tunneln stängd i närmare 100 timmar, den vanligaste orsaken var köbildning. I Norra länken hölls delar av och hela tunneln stängd i drygt 16 timmar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.