Foto: TT

Rekordmånga drunkningslarm – men färre dödsfall

Publicerad

Under sommaren tog SOS alarm emot fler drunkningslarm än tidigare år. Trots detta visar statistiken att antalet drunkningar blivit färre. Det skriver tidningen Skärgården.

En olycka ute på sjön kan snabbt bli en fråga om liv och död. Avgörande för om det blir dödligt utfall kan avgöras av hur snabb man är att slå larm om att olyckan varit framme. Det är i alla fall slutsatsen SOS Alarm drar efter den gångna sommaren. I år var det nämligen 14 personer som drunknade i skärgården i Stockholms, Södermanlands och Uppsala län, jämfört med 27 personer under samma period i fjol.

– Skillnaden visar att det går att rädda liv genom att larma i tid, säger Helena Söderblom, presschef vid SOS Alarm till tidningen Skärgården.

SOS Alarm: Kunde dött betydligt fler

Hon ser positivt på att så många larm kommit in och menar att antalet omkomna annars kunde varit betydligt fler. Förutom att snabbt ringa 112 kan den som tror att någon håller på att drunkna också göra aktiv skillnad på plats.

– Kan man dessutom bistå på något sätt på platsen tills dess att hjälpen anländer, genom att få upp den nödställde ur vattnet eller utföra hjärt- och lungräddning, har man chans att göra verklig skillnad för utgången, säger Helena Söderblom till tidningen Skärgården.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.