Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sveriges största häkte, Kronoberg har aldrig haft så många häktade som nu. Flera av de som sitter häktade är barn mellan 15 och 17 år. Hör i videon vilken som är den största utmaningen för personalen som arbetar på häktet. Foto: SVT

Rekordmånga i Stockholms häkten – ett 50-tal är barn

Publicerad

Våldsvågen i Stockholmsområdet har fört med sig att häktena i Stockholm är överfulla och det innebär att häktade får sova i samma rum. Barn mellan 15 och 17 år sitter tillsammans med vuxna häktade på dagarna men sover i egna rum.

Det finns 276 platser på Kronobergshäktet på Kungsholmen och under en dag vecka 47 satt 308 personer häktade.

– I dag var det all time high, vi har aldrig haft så många häktade, säger Anna Fromm som är häkteschef på Kronobergshäktet, när SVT är på plats.

Våldsvågen i Stockholm

Det här innebär att många häktade får dela rum. Det är lika stora överbeläggningar på säkerhetshäktena i Huddinge och i Sollentuna. På de tre stora häktena är drygt 50 häktade barn mellan 15 och 17 år.

– Enligt lag ska barn mellan 15 och 17 år ha fyra timmars umgänge med andra eller lämna sitt rum varje dag, allt för att bryta isoleringen, säger kriminalvårdaren Agnes Vahlberg på Kronobergshäktet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Barn som sitter häktade kan trots omständigheterna hitta ett lugn då de inte hela tiden behöver känna av hot från andra kriminella, säger häkteschefen Anna Fromm. Foto: Lisa Liljefors/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsvågen i Stockholm

Mer i ämnet