Foto: SVT

Rekordmånga stängda vårdplatser

Uppdaterad
Publicerad

Förra veckan var drygt var tredje vårdplats inom akutsjukvården stängd – det högsta antalet under den här sommaren.

En ny rapport från Hälso- och sjukvårdsförvaltningen visar att 1263 av 3499 vårdplatser inom akutsjukvården var stängda under vecka 30. Det motsvarar 36 procent av den totala kapaciteten.

Det är det högsta antalet stängda vårdplatser under hela den här sommaren.

Oppositionen kritisk

Socialdemokraterna är kritiska till den moderatledda majoritetens skötsel av akutvården i Stockholm.

– Situationen är oroande. Jag är kritisk till att alliansen, som har haft 12 år på sig att förbättra sjukvården, inte har agerat tidigare. Det här visar att Moderaternas politik inte fungerar, säger oppositionslandstingsrådet Erika Ullberg (S).

Ullberg menar att de stängda vårdplatserna leder till längre väntetider på akuten och därmed högre arbetsbelastning för den personal som ska försöka ta hand om det hårda patienttryck som redan finns.

Bättre än i fjol

Men majoriteten menar att situationen i år är bättre än i fjol, eftersom 50 platser fler var öppna under vecka 30 jämfört med samma period i fjol.

– Vårdplatserna är stängda eftersom personalen måste få gå på semester. Men eftersom trycket inom akutsjukvården under sommaren inte är lika stort som under övriga året så blir effekterna inte så stora, säger Marie Ljungberg Schött (M), som är sjukvårdslandstingsråd till SVT Nyheter Stockholm.

Men Erika Ullberg menar att problemet med stängda vårdplatser ökat även under årets normala arbetsveckor.

– Under perioder då vården borde ha fungerat som bäst, har upp mot 600 vårdplatser varit stängda. Platserna behövs för att patienterna ska slippa köa på akutmottagningarna, säger Erika Ullberg (S) oppositionslandstingsråd.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer