Foto: TT arkiv

Rekordmånga stockholmare ansöker om skuldsanering

Publicerad

Stockholmare som ansöker om skuldsanering har ökat med 45 procent sedan förra året. Anledningen är reglerna gjordes om förra året.

I november 2016 gjordes reglerna om skuldsanering om och det blev enklare att ansöka och genomgå en skuldsanering. Det gjorde att fler såg chansen att reparera sin ekonomi och att komma på fötter igen.

Förra året ansökte 3 502 personer i Stockholms län om skuldsanering i jämfört med år 2016 då 2 418 personer ansökte.

– Man kan se skuldsanering som en ekonomisk rehabilitering, där någon som har haft skulder i många år får möjlighet att starta om med nya förutsättningar. Det är bra att fler nu får den chansen, säger Ann-Charlotte von Feilitzen, teamchef på Kronofogden i ett pressmeddelande.

Ökning med 158 procent i Upplands Väsby

Upplands Väsby är den kommun i länet där flest har ansökt om skuldsanering, där har ansökningarna ökat med 158,2 procent. I Södertälje kommun har ansökningarna ökat med 110 procent.

I Danderyds kommun har det däremot minskat med 22 procent.

Långa väntetider

I hela landet kom det in 19 000 ansökningar under förra året och den stora ökningen har gjort att väntetiderna har ökat. I dag tar det fyra och en halv månad innan handläggningen startar.

– Som det är nu får de sökande vänta allt för länge på sina beslut, säger Ann-Charlotte von Feilitzen.

Antalet ansökningar ökar i alla län och det största ökningen finns i Östergötland.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer