Foto: TT

Rekordmånga Stockholmsbebisar i mars

Uppdaterad
Publicerad

Under mars månad föddes 2.454 barn i Stockholms län – flest i år. Nu rustar länet inför sommaren. 

Samtliga förlossningskliniker i Stockholm förlöste fler kvinnor under mars 2017 jämfört med mars 2016. Men då ska det nämnas att BB Sophia fortfarande hade kvar sin verksamhet den perioden.

På Södersjukhusets förlossningsavdelning föddes i snitt 22 barn per dygn. Så många födslar under en och samma månad har inte skett på många år. Södersjukhuset är också den förlossningsenhet där flest Stockholmsbarn föds.

FÖRLOSSNINGSVÅRDEN

Enligt landstinget fick nio av tio kvinnor föda på det sjukhus som de hade planerat, medan sju procent istället fick föda på ett annat sjukhus i länet. Vid tre tillfällen tog länet hjälp av en förlossningsenhet i ett närliggande län.

– Vi har sex bra enheter i länet och vi vill att de blivande föräldrarna väljer bland de enheter som har plats den vecka de ska föda, säger Barbro Naroskyin, hälso- och sjukvårdsdirektör.

Förlossningar i mars 2017 per sjukhus

Södersjukhuset: 687 (621)

Södertälje sjukhus: 170 (135)

Karolinska Universitetssjukhuset i Solna: 312 (304)

Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge: 396 (370)

Danderyds sjukhus: 563 (553)

BB Stockholm: 326 (335)

Mars 2016 inom parentes

Källa: Stockholms läns landsting

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

FÖRLOSSNINGSVÅRDEN

Mer i ämnet