Rekordmånga studenter misstänks för fusk på Stockholms universitet Foto: TT

Rekordmånga studenter misstänks ha fuskat under pandemin

Uppdaterad
Publicerad

Många av landets studenter har skrivit hemtentor under pandemin och det tros vara orsaken till att rekordmånga studenter åkt dit. På Stockholms universitet misstänks 294 studenter ha fuskat 2020 – en ökning med 63 procent sedan året innan.

– Vi gör en plagiatkontroll för att se om det finns texter som matchar varandra. Vi kan också upptäcka om det är två studenter som skrivit liknande tentor, säger Clas Hättestrand som är prorektor på Stockholms universitet.

Under coronaåret 2020 har den största delen av undervisningen skett på distans hemifrån. Clas Hättestrand som är prorektor på Stockholms universitet säger att alla lärosäten och universitet som han varit i kontakt med har haft samma problem, en oerhörd ökning av studenter som misstänks ha fuskat under året.

”Försvinnande liten andel”

Stockholms universitet har 30 000 till 35 000 studenter och prorektor betonar att det ändå är oerhört få som åker dit för fusk men att varje fuskande student är ett misslyckande. Samtidigt kan mörkertalet vara stort.

– Varje student genomför flera examinationer varje termin så det är ändå en försvinnande liten andel som fuskar, säger Hättestrand.

Vid Lappkärrsbergets studentbostäder träffar SVT studenterna Hanne Brundin och Isak Einberg som upprörs över fusket – hör dem berätta i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.