Lena Friberg är en av de som har fått avslag hos Försäkringskassan och har väntat på sitt beslut sedan i augusti förra året. Foto: SVT/TT

”Det är ganska tufft att få rätt mot Försäkringskassan”

Uppdaterad
Publicerad

Lena Friberg överklagade när Försäkringskassan meddelade att hennes sjukpenning upphörde. Nu har hon väntat på beslut sedan augusti. Och hon är inte ensam. Rekordmånga väntar på att få sitt avslag omprövat.

Efter elva år som sjukskriven fick Lena Friberg i Tyresö ett brev från Försäkringskassan som meddelade att de ansåg att hon kunde börja arbeta på 100 procent.

– Det är ganska tufft att använda sin tid till att försöka bli hörd och få rätt mot jättestora Försäkringskassan. Den tiden skulle jag vilja använda till att bli friskare, säger Lena Friberg.

Försäkringskassans väntetider

Nya handläggare

För ett år sedan rekryterade Försäkringskassan fler handläggare inom sjukförsäkringen. Det ledde till att fler än tidigare blev av med eller fick avslag på sin ansökan om sjukpenning. Något som märktes direkt på omprövningsenheten, där handläggarna inte hinner med när antalet överklagande ökade från 1.000 stycken till 6.000 på ett år.

Läs mer: 6.000 väntar på omprövning av Försäkringskassan

Nu är handläggningstiden upp till tio månader.

”Vi samlar resurser”

Men enligt Försäkringskassans chef för omprövningsenheten, Tomas Höglund, så lägger man ner stora resurser på att minska kötiderna.

– Vi har rekryterat mer personal under hösten, men det tar lite längre tid eftersom de måste få den kompetens de behöver. Men för att minska väntetiderna inom omprövningen så samlar vi resurser från hela myndigheten, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Försäkringskassans väntetider

Mer i ämnet