Socialminister Annika Strandhäll (S). Foto: TT

Ministern om kötiderna: ”Är extremt bekymrad”

Uppdaterad
Publicerad

Reaktionerna på Försäkringskassans långa kötider för omprövning har varit starka. Nu vill socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) att myndigheten prioriterar att få ner väntetiden, samtidigt som regeringen ställer höga krav på kassan att få folk tillbaka till arbete.

Socialförsäkringsministern är ”extremt” bekymrad över Försäkringskassans långa väntetider på omprövning. I dagsläget får man räkna med att vänta 25 veckor på ett nytt beslut om sjukpenning, som SVT Nyheter Helsingborg tidigare berättat om.

– Det är en otroligt viktig rättssäkerhet för den enskilde att man ska kunna överklaga sitt fall, och få det ganska skyndsamt. Så det här måste förändras, säger Annika Strandhäll (S).

Försäkringskassans väntetider

Räknar med omprioritering

Hon räknar nu med att myndigheten prioriterar att få ner kötiderna, och har blivit försäkrad om att de ska klara det till sommaren. Målet är då att det ska ta sex veckor att få ett nytt besked om sjukpenning.

– Regeringen kommer inte att vänta fram till sommaren. Vi kommer löpande hålla oss informerade om hur det här går, säger ministern.

Konsekvens av mål om att minska sjuktalen

Försäkringskassan förklarar själva de långa handläggningstiderna som en konsekvens av att fler får avslag om sjukpenning och väljer att överklaga. Att fler nekas sjukpenning beror i sin tur på att man rekryterat fler experter och handläggare, efter att regeringen skjutit till 250 miljoner kronor i myndighetens budget förra året.

Målet är att få ner sjuktalen, som socialförsäkringsministern menar innebär en stor belastning på Försäkringskassan.

– Vi ställer höga krav ifrån regeringens sida om att man också ska se till att stötta fler tillbaka till hälsa och arbete igen. Men jag tror vi alla inser att det här är en oacceptabel situation, säger Annika Strandhäll (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Försäkringskassans väntetider

Mer i ämnet