Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör i videon om barnens förväntningar och om vad som är roligt med kollo. Foto: Tomas Blideman/SVT

Rekordstort intresse för kollo i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Nu startar årets kollosäsong på Barnens ö och intresset har varit större än någonsin. Tusentals barn lämnar stan för att bada, leka och träffa nya kompisar.

– Det har smällt i taket ordentligt med mer än 3 000 fler ansökningar än förra året, säger Niklas Rubin, verksamhetschef på Stiftelsen Barnens Dag.

I veckan lämnade närmare 900 barn Stockholm för att bada, leka och träffa nya kompisar på kollo på Barnens ö. Intresset för att åka på kollo har ökat stadigt de senaste åren och redan förra året syntes en pandemieffekt.

– Platserna tog slut och sedan kom det 3 000 ansökningar till. Många är osäkra på om det går att resa utomlands och då väljer man att stanna i Sverige och åka på kollo istället, säger Niklas Rubin, verksamhetschef på Stiftelsen Barnens Dag.

- Det stora intresset för kollo beror delvis på pandemin, men också på att många barn återkommer år efter år, säger Niklas Rubin, verksamhetschef på Stiftelsen Barnens Dag. Foto: Tomas Blideman/SVT

1 400 barn nekades plats på kollo

Stiftelsen Barnens dag driver kollo på 21 gårdar på Barnens ö och barnen som är mellan 7-16 år kommer från Stockholms stad och Nacka kommun.

– Jag har längtat efter det här sedan februari, säger 12-åriga Sofia Arvanitidis medan hon packar sina badkläder.

Platserna fördelas noga med ambition att få en jämn spridning mellan bland annat kön, socioekonomisk bakgrund och olika stadsdelar. En del barn kommer genom socialtjänsten och är då prioriterade. I år nekades 1 400 barn plats på kollo.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer