Rekordstort intresse för att tävla i fågelholks-SM

Uppdaterad
Publicerad

Idag presenterades nomineringarna till den årliga tävlingen i SM för fågelholksbygge. Hela 544 fantasifulla holkar hade anmälts från 60 olika skolor, vilket är ett rekord sedan tävlingen startade för elva år sedan.

På Skansen presenterades idag de tio finalister som gått vidare i fågelholks-SM. Tävlingen anordnas av Naturskyddsföreningen för elfte året i rad och i år var det rekordmånga deltagare.

– I år har det varit ett rekordstort intresse och juryn fick ta emot 544 bidrag, vilket kan jämföras med förra årets 327 stycken inlämnade bidrag, säger Martin Emtenäs på Naturskyddsföreningen.

Alla sorts små hus

Holkarna har byggts av tusentals grundskoleelever på skolor runt om i landet. Bland de många färgglada och fantasifulla bidrag som gått till final var flera gjorda av naturmaterial som mossa och bark. En hel del elever hade även använt humor och fantasi i sitt bygge. Bland annat tävlar en väderkvarn, en rosa skateboard och en svart fladdermus om att ta hem första pris.

Två elever som fanns på plats på Skansen var Natalie Barralaga och Astrid Arnshav, som går i sjätte klass i Västerhaninge Montessoriskola.

– Vi tog inspiration från internet innan vi startade vårt bygge. På fasaden har vi fäst stenar för det är bra att ha ett hårt material så inte hackspettar hackar sig in och tar fågelungarna, säger tolvåriga Natalie Barralaga.

Vill öka barns engagemang för naturen

Naturskyddsföreningen hoppas att tävlingen ska öka barns engagemang för naturen och förhoppningen är också att de holkar som byggs ska sättas upp på ställen där fåglar väntas häcka nu till våren.

– Framförallt är det bra om fågelholkar kommer upp i bostadsområden där det oftast finns få träd, säger Lovisa Roos, ordförande i Fältbiologerna, Naturskyddsföreningens ungdomsförening.

Omröstningen i fågelholks-SM sker på Naturskyddsföreningens hemsida och tre vinnarholkar kommer att presenteras söndagen den 24 mars. Dessutom delas ett specialpris ut till en klass som gjort extra bra insatser för fåglar.

1. Skatebird, Nättrabyskolan, Karlskrona, Klass 7        
2. Väderholken, Kvinnebyskolan, Linköping, Klass 5a
3. Skogsholken, Kvinnebyskolan, Linköping, Klass 5b
4. Fladdermus, Unbynsskola, Boden, Klass 6    
5. Tuppkam, Nättrabyskolan, Karlskrona, Klass 7
6. Ruggugglan, Västra Skolan, Falun, Klass 8a
7. Granstammen, Kvinnebyskolan, Linköping, Klass 5a
8. Bamse Delux, Kvinnebyskolan, Linköping, Klass 5a
9. Hotell Skogsstugan, Västerhaninge Montessoriskola, Haninge, Klass 6
10. Trulletors Trollhytta, Oscarsgymnasiet, Oskarshamn, Klass te16b

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.