Del av vrak mellan Skeppsholmen och Kastellholmen. Foto: Jens Lindström / Sjöhistoriska museet

15 vrak hittade utanför Skeppsholmen: Rena rama vrakkyrkogården

Publicerad

Marinarkeologer har hittat 15 vrak utanför Skeppsholmen i Stockholm.
Ett av dem kan vara ett danskt örlogsfartyg från 1600-talet.
– Det är rena rama vrakkyrkogården, säger Jim Hansson, marinarkeolog på Sjöhistoriska museet.

I höst startar provborrningar för den nya tunnelbanan från Kungsträdgården mot Nacka. Inför det har marinarkeologer från Sjöhistoriska museet undersökt området mellan Skeppsholmen och Kastellholmen. Och man har hittat betydligt fler vrak än man räknat med.

– Mellan Skeppsholmen och Kastellholmen har vi upptäckt att det är rena rama vrakkyrkogården, det är 15 vrak sammanlagt. Vi kände till sju stycken sedan tidigare, så vi visste att det skulle vara mycket kul att titta på, men att det skulle vara så många vrak mitt inne i Stockholm hade vi nog aldrig gissat, säger Jim Hansson, marinarkeolog på Sjöhistoriska museet till SVT Nyheter Stockholm.

Lika stora som Vasa

Åtminstone fem av fartygen är stora, uttjänta örlogsfartyg i storlek med Vasa som har sänkt med flit och byggts in i en bro som stod färdig 1642.

– Allt ligger otroligt välbevarat. Det ligger som uppe på en hylla, kan man säga. I sluttningen ner mot Stockholms ström är det helt barskrapat, men de här vraken ligger helt skyddade. Så saker från 1600-talet ligger nästan exponerade vid ytan. Det är alltifrån kanonkulor till rep, keramikföremål och alla möjliga saker som ligger vid vraken. Det är en otrolig miljö, säger Jim Hansson.

Hoppas kunna identifiera vraken

Nu hoppas marinarkeologerna få reda på mer om de nya vraken man hittat. Kanske är ett av dem danskt.

– Det finns uppgifter i arkiven om att ett danskt örlogsfartyg som hette Grå ulven ska ha sänkts i det här området 1670, så med lite dateringar och lite tur så är det inte helt omöjligt att vi kan identifiera något av de här vraken, säger Jim Hansson.

Påverkar det här provborrningarna för tunnelbanan?

– Nej, det gör det faktiskt inte. Skulle det visa sig att det är något av vraken som kommer att drabbas av provborrningarna – och att länsstyrelsen beslutar att vi ska göra någon mer undersökning – så hinner vi göra det i god tid innan tunnelbaneprojektet drar igång, säger Jim Hansson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer