Följ med in i kyrkan och träffa kyrkoherden Gunilla Lindén som berättar om varför byggnaden behöver renoveras. Foto: Samy Dahlman/SVT

Högalidskyrkan saknar 84 miljoner kronor till renovering

Uppdaterad
Publicerad

Med nästan hundra år på nacken är Högalidskyrkan nu i stort behov av renovering. Kyrkan behöver rustas upp både ut- och invändigt och kostnaderna uppskattas bli upp till 101 miljoner kronor - pengar som kyrkan i nuläget inte har, något som tidningen Mitt i nyligen rapporterade om.

Kyrkobyggnaden på Södermalm vittrar sönder på flera håll, både fogar och stenar behöver bytas ut. Men de allra största renoveringsbehoven gäller främst brandskydd och byte av el- och avloppsstammar, något som tidningen StockholmDirekt nyligen rapporterade om.

Tillgänglig och miljövänlig

Kyrkan vill bli mer miljövänliga genom att investera i miljövänligt energisystem, för att på ett billigare och mer effektivt sätt värma kyrkan och hålla igång den särskilt under vintertid.

– Högalidskyrkan är också angelägna om att bli mer tillgängliga för exempelvis rullstolsburna besökare genom att bygga ut toaletter och ramper, säger Gunilla Lindén, kyrkoherde i Högalids församling.

Ont om pengar 

Svenska kyrkan som är ett fritt samfund har fått 17 miljoner kronor som kyrkoantikvarisk ersättning från staten. Men de saknar fortfarande 84 miljoner kronor för att kunna genomföra renoveringen.

– Det finns en missuppfattning att Svenska kyrkan har väldigt mycket pengar och att det därför vore en enkel sak att åtgärda en sådan här renovering. Det finns mycket pengar, till exempel bundna i skog, men de pengarna har inte Högalids församling tillgång till, säger Gunilla Lindén.

Pengar tänker de samla in genom lån, insamlingar och andra bidrag från privatpersoner och företag.

– Vi är en för liten församling för att kunna bekosta den här typen av renovering med bara medlemsavgiften. Vi ska samtidigt fortsätta med allt annat vi gör här, möta människor i kris, fira gudstjänst, konfirmander, dop och vigslar, säger Gunilla Lindén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.