Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Reporter Anna-Klara Bankel om granskningen

Reporter Anna-Klara Bankel: ”Otroligt utsatt situation”

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheter Stockholm och Uppdrag gransknings team, med reporter Anna-Klara Bankel och fotograf Emil Larsson, har granskat hur vårdsystemet fungerar för utsatta personer med psykisk ohälsa och missbruk. I en rad publiceringar visar SVT varför utsatta personer med dubbel problematik kan hamna på gatan utan vård.

I videon ovan berättar reporter Anna-Klara Bankel mer om arbetet bakom granskningen.

SVT rapporterade · Chatt med reporter Anna-Klara Bankel

Nu stänger vi chatten - stort tack alla ni som skrivit! Vi finns på sociala medier och ni kan också mejla oss. Hoppas ni fortsätter följa våra reportage på sajten och I sändningarna under veckan. Vänliga hälsningar Anna-Klara Bankel/reporter
20.39
Hej och tack för ett bra reportage!
Jag är en ung tjej, funktionell med arbete etc som har ett alkoholmissbruk. Hur vänder jag mig bäst till vården för hjälp att sluta dricka när jag bor på en mindre ort och jobbar som syrra inom vården?
Hej! Tack för att du´skriver. Kanske kan du ringa till vårdcentralen, man har ju rätt att vara anonym - och diskutera ditt läge? Det finns också hjälptelefoner och organisationer som du kan hitta kontaktuppgifter till för att få ett stöd om hur du kan få hjälp.
20.36
Har nyligen varit med att en ung flicka dog pg.av dålig vård. Det är ju helt åt skogen att man släpper unga tjejer ut på gatan, efter 6månader från LVM hem. Sveriges missbruksvård är nog sämsta i hela världen. Jag ber till Gud, att alla vårdgivare får så dålig samvete, att de kan inte sova på nätterna.
Hej, jag förstår att du mår dåligt, blir väldigt ledsen att läsa det du skriver. Jag får också många brev om sådana fruktansvärda konsekvenser - tvångsvård och sedan rakt ut I katastrof. Dåligt samvete hos enskilda hjälper nog inte, men en samhällsdebatt kan vara en ny start?
20.35
Har själv komplex PTSD men finns ingen hjälp.
Har du sökt själv, har du nekats?
20.30
Känner igen detta från mitt arbete som socionom. Alkohol- eller drogmissbruk som inte sällan är en slags "medicinering" efter trauman och övergrepp. Man kontaktar specialiserad mottagning som ska behandla traumat, men remiss kommer tillbaka för först ska man vara fri från missbruket.... Moment 22.

Överlag har jag också erfarenhet att patienter i psykiatrin inte alltid tas om hand bra fysiskt. Det är ett problem när det förekommer en fysisk sjukdom samtidigt och man tar inte alltid dit den kunskap som behövs. Har haft klienter vars diabetes tolkades som "psykiskt" relaterad och även en ung kvinna som fick allvarlig njurbäckeninflammation då psykiatri-medicin inte kunde samverka och ta in varandras kompetenser.

Patienter kan ha fler än en sjukdom!
Det är viktigt det du tar upp om den fysiska hälsan! Människor med psykisk sjukdom har högre dödlighet på grund inte minst på grund av sådant som hjärtsjukdomar. Efter psykiatrireformen på 90-talet, när mentalssjukhusen stängde och folk skickades ut att leva på egen hand, ökade dödligheten bland dem med visa diagnoser. Man kanske medicinerar tungt, har något slags missbruk och lever isolerat eller I utsatta mijöer. Söker sig inte till vården när man egentligen skulle behöva det.
20.27
Hej, tack för bra reportage, och all värme till Sanne om hon läser det här.

I norra Finland arbetar psykiatrin med Open Dialogue-metoden. Där står patientens vilja och behov i fokus, och patienten är med och bestämmer om all behandling. Har du stött på någon inom den svenska vården som är intresserad av Open Dialogue? Eller av liknande alternativ till den norm där makten till stor del tas ifrån den sjuka, som råder i svensk sjukvård?
Hej, tack för tipset, jag vet inte så mycket om den idén. Det låter bra med medbestämmande och dialog. Men ibland kan ju människor ha svårt att styra när akuta psykiatriska tillstånd som svår ångest infinner sig, eller när drogsuget är fruktansvärt..Man handlar kanske tvärtemot det som egentligen är ens inre vilja.
20.24
Ge personer träningslägenhet med boendestöd och erbjud terapi och aktiviteter.
I Sannes fall, som inte är unikt, har socialtjänsten redan försökt med insatser I egen lägenhet. Men är man mycket sjuk så fungerar det inte. Drogmissbruk och svår psykisk ohälsa drar ju in så mycket problem I en människas liv att man inte kan sköta vårdkontakter I öppenvård, ofta inte ens passa en tid hos läkaren. Det är när man redan provat detta, som en annan vård måste in, om inte livet ska gå I kras och man ska hamna på gatan, förstår du hur vi menar?
20.22
Mycket bra reportage !....Jag tror inte folk förstår hur livet för dom här personerna ser ut, man ser ofta ett rent förakt för personer med missbruksproblematik ...Jag är förälder till en kille som missbrukar och även killar far oerhört illa och utsätts ofta för väldigt grovt våld vilket naturligtvis i kombination leder till psykisk ohälsa och stora svårigheter i vardagen....Jag ser gärna att det här lyfts fram ännu mer....Tack än en gång för ett bra reportage !
Bra att du tar upp att även killars situation är utsatt likaså. Jag lider med dig och hoppas att din son ska få hjälp. Varma hälsningar Anna-Klara
20.17
Hur hade du önskat att hennes vård bör ha gått till? Reflekterat utifrån hur dagens hälso- och sjukvård är uppbygd? Vad kan man önska?
Det är svårt för mig att saga, men chanson ligger kanske för Sannes del I att socialtjänsten hittar ett behandlingshem med så pass duktig och komptetent personal att Sanne vill stanna - även om inte alla kvalificerade vårdbitar som hon egentligen behöver finns där (för något sådant ställe har ingen hittills kunnat visa upp att det finns) - och att hennes socialtjänst vill betala för långvarig behandling på ett sådant ställe. Med dagens lagstiftning får man inte tvångsvårda mer än 6 månader under LVM och då måste det alltså till att Sanne själv kan stå emot att lämna. Detta vet jag I alla fall att henens familj hoppas på ska ske.
20.15
Det är skamligt för ett rikt land som Sverige att behandla sina sjuka medborgare på det här viset. Jag lider med alla desperata och hjälplösa föräldrar. Det finns en utbrett moraliskt förfall bland de politiker som vill ha låga skatter och inte bryr sig om de sjuka och utsatta. Folket i Sverige måste rösta rätt och inte bara tänka på kronor och ören. Det finns viktigare värden som måste försvaras. Våra ungdomars hälsa och framtid är ett exempel på det.
Jag förstår helt och fullt föräldrar som är desperate. Möjligheten att påverka ett avancerat och väl uttänkt vårdsystem är små, även när man känner att något är fel och ens anhörig inte får den vård som personen behöver, och faktiskt har rätt till också, enligt lag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vem kan rädda Sanne?

Mer i ämnet