Reståliga svenskar vill jobba längre

Uppdaterad
Publicerad

Även om många ibland gnäller och tycker det är jobbigt att pendla till jobbet så tillhör svenskarna bland de mest tappra pendlarna. Tålmodiga svenskar har inte så bråttom till jobbet. Amerikaner och fransmän kan däremot inte tänka sig att sitta bort lika mycket tid till och från arbetet. De vill inte jobba så länge heller.

Svenskens pendlingstid till jobbet är i snitt 31 minuter. Men vi kan acceptera 51 minuter enkel väg, ungefär som i Tyskland. Jämfört med en fransman eller amerikan är det mycket lång tid. Där uppgår den faktiska snittiden till 23 respektive 21 minuter. Och en amerikan kan inte acceptera längre restid än 33 minuter.

-Att vi accepterar att pendla i större utsträckning ser jag som en styrka, en konkurrensfördel faktiskt, säger HR-företaget Randstads Sverige-vd Fredrik Lange.

Svenska företag får därigenom större upptagningsområde när de behöver rekrytera personal. Å andra sidan är Sverige mer glesbefolkat.

Tjänstemän har också längre restid till jobbet än anställda i traditionella arbetaryrken, visar Randstads internationella undersökning där bland annat 8 000 svenskar har svarat.

Varför det skiljer så mycket i pendlingstid mellan olika länder har Fredrik Lange svårare att förklara.

Randstad har också frågat om önskad pensionsålder.

Svenskar ”vill” jobba till 61, men tror att de ”måste” arbeta till 66. En amerikan kan tänka sig jobba till 57, men tror att det blir nödvändigt att hänga i till 63.

Så länge pendlar vi enkel väg till jobbet, faktisk tid respektive maximalt accepterad tid.

Land; Faktisk tid (minuter); Accepterad tid;

Sverige; 31; 51

Tyskland; 32; 53

Storbritannien; 28; 45

Polen; 30; 45

Frankrike; 23; 38

USA; 21; 33

Källa: Randstad (TT)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.