För många bostäder planeras byggas mellan 2018 och 2020 och man har i flera fall inte planerat för eventuella överklaganden, skriver stadens revisorer i sin rapport. Foto: SVT

Revisorerna: ”Risk att målet inte nås”

Uppdaterad
Publicerad

Stockholms stad har som mål att bygga 40 000 nya bostäder till år 2020. Men enligt stadens egna revisorer, kan det bli svårt att nå målen.

I en rapport skriver stadsrevisorerna att det finns risk att bostadsmålet inte kommer att nås. Anledningen till det är att så stor del av byggandet planeras in de sista två åren innan målet om 40 000 nya bostäder ska vara klart. Mellan 2018-2020 har Stockholms stad planerat att bygga så mycket som 70 procent av alla bostäderna.

– En sådan byggtakt kan vara svår att klara av. Det måste finnas någon som bygger. Det kan inte staden råda över själv, utan byggmarknaden måste vara med, säger Eva Lundberg (MP), förtroendevald revisor.

Dessutom påpekar revisionerna i sin rapport att man inte planerat för eventuella överklaganden av flera projekt. Ett överklagande kan leda till förseningar eller att bostäderna inte byggs överhuvudtaget.

– Vi skriver i rapporten att de behöver ta fram realistiska tidsplaner där man beaktar risker för försening på grund av överklaganden. Det är en stor andel byggprojekt som överklagas, säger Eva Lundberg.

Bristen på personal på stadsbyggnadskontoret som handlägger byggärenden är också en risk som revisorerna pekar på, efter som det leder till längre handläggningstider bland annat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.