Klocktornet revs – mot kommunfullmäktiges beslut

Uppdaterad
Publicerad

Tvärtemot alla önskemål och demokratiskt fattade beslut så revs det gamla klocktornet på Norra stations-området förra veckan.

– Det är väldigt olyckligt och närmast en skandal att man inte följt kommunfullmäktiges beslut, säger kultur- och fastighetsborgarrådet Madeleine Sjöstedt (FP).

ABC: vad ska medborgarna tänka när man gör saker mot kommunfullmäktiges beslut?

– Ja, det får man fråga stadsbyggnadsborgarrådet om. Jag tycker det är väldigt olyckligt.

Men något svar från ansvariga politikern Regina Kevius får vi inte eftersom hon inte anser sig ha tid att intervjuas i ABC.

Förhoppningsvis kan Madeleine Sjöstedt fråga själv när de två träffades på ett möte en senare på eftermiddagen.

”Hittade ingen förvaltare”

På sin blogg skriver stadsbyggnadsrådet Kevius att hon gärna bevarat klocktornet men att ”Det hela stupade på svårigheten att hitta en förvaltare”.

Men kulturförvaltningen var inte aktuellt eftersom den enligt nuvarande lagstiftning inte får äga något annat än konstverk. 

Kostnaden för rivning och återuppbyggnad av klocktornet beräknades till drygt elva miljoner kronor. För Folkpartiet har bevarandet av klocktornet varit en viktig kompromiss då partiet velat bevara en mycket större del av området i nya Hagastaden.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.